„Na području Pala se potresi dešavaju svakodnevno“

0

Zemljotres koji je juče ujutru potresao Srbiju nema uticaja na bh. tlo, iako se podrhtavanje osjetilo i u našoj zemlji, potvrdili su seizmolozi.

Navode da su u BiH najtrusnija područja Banjaluke, Tuzle, Mostara i Neuma. Takođe, seizmolozi ističu da BiH spada u seizmički aktivno područje, te da se u njoj svakog dana desi više manjih potresa tla.

Tako se na teritoriji grada Sarajeva gotovo svakodnevno javljaju zemljotresi intenziteta manjeg od tri stepena Merkalijeve skale.

„Epicentralna područja ovih potresa su Pale, Prača, Hrasno, Trebević, Vučja Luka i Vogošća. Snažniji zemljotresi su relativno rijetki“, kažu seizmolozi u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Rusmir Gorušanin, stručni saradnik u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ističe da je opasnost od zemljotresa nemoguće prognozirati.

„Nigdje u svijetu još ne postoje sprave koje mogu da utvrde kada i gdje će se dogoditi zemljotres, a seizmolozi se mogu osloniti samo na statističke pokazatelje, koji, opet, ne mogu ništa precizno da nam kažu o eventualnim potresima“, navodi Gorušanin.

Dodao je da se jučerašnji zemljotres u Srbiji osjetio i u nekim dijelovima FBiH, ali da nije bilo povrijeđenih niti izazvane materijalne štete.

I Slavica Štrbac, dežurni seizmolog u Hidrometeorološkom zavodu RS, potvrdila je da se zemljotres koji se dogodio na području Kraljeva osjetio na više područja RS.

„Zvali su nas građani iz više gradova RS. Ipak, poručila bih svima da podrhtavanje tla u Srbiji neće uticati na pojavljivanja eventualnih većih potresa kod nas“, poručila je Slavica Štrbac.

U opštinskim odsjecima civilne zaštite apeluju na zaposlene u građevinskim preduzećima da se pridržavaju zakonskih propisa po pitanju armiranja objekata u izgradnji, kako bi, kako dodaju, bezbjednost stanara bila na zadovoljavajućem nivou.

Komentarišući spremnost da se adekvatno odreaguje u slučaju katastrofa, u Ministarstvu bezbjednosti BiH ranije su rekli da je nedostatak sredstava jedan od glavnih razloga što mnoge stvari koje se tiču sigurnosti bh. građana nisu implementirane.

Bijeljince potres probudio

Zemljotres koji je pogodio centralnu Srbiju probudio je mnoge stanovnike Bijeljine, a posebno one koji žive na višim spratovima.

Drago Ristić, šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Bijeljina, rekao je da nije bilo prijava materijalne štete od ovog zemljotresa.

„Seizmološki zavod RS nas obavještava o ponašanju tla, a na nama je zadatak da budemo spremni u slučaju potrebe“, rekao je Ristić i istakao da je potres u Srbiji bio daleko od potreba za intervencijom.

(www.rsplaneta.com / Nezavisne Novine)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare