Na području grada 10 zaraženih, četiri lica hospitalizovana

1

Na području grada Istočno Sarajevo virusom korona zaraženo je 10 lica, a u Bolnici „Srbija“ su hospitalizovana četiri lica, od kojih niko nije ugrožen, rekao je novinarima gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vuković je istakao da ih je direktor Bolnice „Srbija“ informisao da će ruski epidemiološki odred u ovoj zdravstvenoj ustanovi izvršiti dezinfekciju i zahvalio ruskoj Ambasadi u BiH što je obezbijedila ovaj vid pomoći.

On je naglasio da je Bolnica „Srbija“ u slučaju eskalacije ovih problema spremna da primi do 45 lica u taj prostor, koji je izolovan i pripremljen za pacijente zaražene virusom korona.

„Definitivno je da smo mi zaraženo područje i da postoji opasnost od širenja. Možemo da iskažemo zadovoljstvo što nemamo veliki broj oboljelih, ali nema mjesta opuštanju“, rekao je Vuković.

Vuković je pozvao građane da tokom vaskršnjih praznika ostanu kod kuće dok, kako je naveo, struka ne kaže da se može drugačije ponašati, dodajući da informacije iz Policijske uprave Istočno Sarajevo pokazuju da građani generalno poštuju sve mjere.

On je zahvalio svim pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo koji, pored svojih redovnih aktivnosti, vrše i pranje ulica i dezinfekciju javne površine.

Vuković je naglasio da Inspekcija grada Istočno Sarajevo vrši zdravstveno-higijenski pregled i uvid rješenja onih koji idu u izolaciju i samoizolaciju, a imaju obavezu i da nadziru da li su marže na osnovne životne namirnice na nivou od 5. marta.

Podsjetivši da je grad obezbijedio značajnu donaciju zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama na području Istočnog Sarajeva, za Policijsku upravu i domove za stara lica, kao i druga udruženja i organizacije, Vuković je rekao da je u pripremi i kontigent sa zaštitnim odijelima i alkoholom za dezinfekciju, do kojih nije lako doći na tržištu.

On je zahvalio firmama, organizacijama i pojedincima na donacijama.

Kada je riječ o karantinima za oboljele na području grada, Vuković je naveo da su obezbijeđeni na Palama, za ovu i opštine Sokolac i Istočni Stari Grad, a na području opštine Istočno Novo Sarajevo za tu opštinu i Istočnu Ilidžu i Trnovo.

„To je dobro rješenje jer je lakše operativno organizovati podršku u smislu stalne zdarvstvene zaštite, ishrane, obezbjeđivanja dostojanstvenog boravka ljudi“, rekao je Vuković.

Predstavnik Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Vlado Miovčić istakao je da na području koje pokriva ovaj regionalni centar trenutno ima 217 lica pod nadzorom, a za 1.043 lica je istekao zdravstveni nadzor.

On je naglasio da se testiranja na virus korona vrše u domovima zdravlja i u Bolnici „Srbija“, te da je do sada urađeno 296 testova.

Prema njegovim riječima, iz karantina su otpuštena 43 lica, danas je testirano još 11 lica i ako se utvrdi da su oni negativni idu u kućnu izolaciju do isteka vremena za koje im je izrečeno rješenje inspekcije.

„Nijedno lice nije izašlo, a da nije dobilo negativan nalaz i ono se i dalje nalazi pod zdravstvenim nazorom i kontrolom Komunalne policije“, rekao je Miovčić, pojasnivši da se kontrolni nalazi rade dva puta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sa 10 zarazenih ste zatvorili narod po kucama,jel ovde ima iko sa imalo pameti?