Na području CJB IS za devet mjeseci 714 krivičnih djela

0

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci evidentirano je 714 krivičnih djela što je za 13,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, rekao je danas na Palama načelnik Sektora kriminalističke policije Centra Nebojša Popović.

Popović je na konferenciji za novinare istakao da je nadležnim tužilaštvima podneseno 623 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 697 lica, od čega 155 povratnika u vršenju krivičnih djela i 35 maloljetnika.

On je naglasio da je rasvjetljeno 622 krivična djela ili 87,11 odsto.

Popović je naglasio da od ukupnog broja krivičnih djela na opšti kriminalitet otpadaju 553 krivična djela ili 77,45 odsto, na privredni kriminalitet 76 krivičnih djela ili 10,64 odsto, na krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja 83 ili 11,62 odsto i dva krivična djela iz nadležnosti Krivičnog zakona BiH ili 0,28 odsto.

On je istakao da je u izvještajnom periodu registrovano 27 samoubistava, što je isto u odnosu na isti period protekle godine.

Prema njegovim riječima, samoubistvo je izvršilo 18 muškaraca i devet žena. Sucid je u 17 slučajeva izvršen vješanjem, u šest utapanjem i četiri vatrenim oružjem.

On je naglasio da je u ovom periodu evidentirano i 20 požara koji su pričinili materijalnu štetu od 1.354.000 KM.

Načelnik Sektora uniformisane policije Branimir Šehovac istakao je da su u prvih devet mjeseci ove godine pronašli 61 ukradeno putničko vozilo, a u ovom periodu je ukradeno osam vozila, od kojih su četiri pronađena i počinioci.

Šehovac je naglasio da je na području Centra za devet mjeseci evidentirano i 253 prekršaja u oblasti javnog reda i mira što je za 2,3 odsto manje u odnosu na isti period 2009. godine.

„Protiv 260 lica podneseno je 168 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka“, naglasio je on.

On je napomenuo da su u izvještajnom periodu kontrolisali i 474 vozila koja su prevozila drvne sortimente i 33 stovarišta ovih sortimenata i oduzeli 126 metara kubnih drveta.

Šehovac je istakao da je Službi za poslove sa strancima predato sedam Albanaca koji su nelegalno prešli granicu, od čega su četiri pronađena u Foči, a tri na Palama.

Prema njegovim riječima, u ovom periodu je evidentirano osam napada na ovlaštena službena lica.

Odgovarajući na pitanja novinara da li Centar vodi istragu protiv pomagača kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija, Popović je naglasio da je Keljmendi bio predmet kriminalističke istrage i biće i ubuduće.

On je naglasio da CJB Istočno Sarajevo vrši kontinuiranu finansijsku istragu po više predmeta.

(www.palelive.com / Agencije)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare