Na Palama od sutra aprilska „Filmoteka“

0

PALE – Velikani svjetskog filma, oskarovci Marlon Brando, Al Paćino i Entoni Hopkins biće u fokusu aprilske „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od sutra do četvrtka, 18. aprila na Palama.

Sutra će biti prikazan film Elija Kazana „Na dokovima NJujorka“ iz 1954. godine, sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi, koja je slavnom glumcu donijela i prvog Oskara u karijeri, najavljeno je iz Kinoteke.

Antologijska krimi melodrama o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima na dokovima Menhetna i Bruklina inspirisana je serijom članaka objavljenih u njujorškom „Sanu“ pod nazivom „Kriminal na dokovima“ Malkolma DŽonsona, dobitnika Pulicerove nagrade.

Impresivno filmsko ostvarenje koje je 1955. godine od 12 nominacija za Oskara ovjenčano sa osam, uključujući one za najbolji film, režiju, scenario, glavnu mušku i sporednu žensku ulogu.

U srijedu, 17. aprila, na programu je američka drama „Miris žene“, Martina Bresta iz 1992. godine, sa Al Paćinom i Krisom O`Donelom u glavnim ulogama.

Priča o siromašnom srednjoškolcu Čarliju Simsu /Kris O`Donel/, koji je prinuđen da zaradi novac čuvajući penzionisanog slijepog oficira Frenka Slejda /Al Paćino/, naizgled grubog i hladnog, pretvara se u dirljivu i uzbudljivu priču o prijateljstvu, moralnim dilemama, o životu…

Uloga Frenka Slejda donijela je Al Paćinu Oskara i Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca, a mnogi smatraju da je to ujedno i njegova najbolja filmska uloga.

U četvrtak, 18. aprila, na programu je film DŽejmsa Ajvorija „Ostaci dana“, snimljen 1993. godine prema istoimenom romanu nobelovca Kazua Išigura, britanskog pisca japanskog porijekla, sa Entoni Hopkinskom i Emom Tompson u glavnim ulogama.

Ovo je film o DŽejmsu Stivensu, engleskom batleru, pedantnom, preciznom i povučenom čovjeku, koji je cijeli život proveo predano obavljajući svoje dužnosti. Poštujući svoju profesiju i svog gospodara, savladavao je emocije u najtežim trenucima i uvijek bio priseban, odan i besprijekoran.

Način na koji Hopkins tumači rezervisanost i nedostatak emocija glavnog protagoniste filma još je jednom pokazao zašto zaslužuje pažnju i respekt kako publike, tako i kritičara širom svijeta.

Iako nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu, Hopkinsu nije pripala nagrada. Oskara je dobio za ulogu Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“ 1991. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare