Na „Lut festu“ 11 pozorišta iz šest država

0
Na

ISTOČNO SARAJEVO – U takmičarskom programu Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, od 13. do 18. maja u Istočnom Sarajevu, učestvovaće 11 pozorišta iz Srbije, BiH, Hrvatske, Bugarske, Španije i Irana, rečeno je danas na sjednici Organizacionog odbora Festivala.

Predsjednik Organizacionog odbora 19. „Lut festa 2018“ Nenad Vuković rekao je da su grad Istočno Sarajevo i njegova uprava od ranije prepoznali veliku energiju, kreativnost i hrabrost organizatora ovog festivala „Forum teatra“ iz Istočnog Sarajeva i njihove programe namijenjene djeci sa ovog područja.

„Naša podrška ni ove godine neće izostati, a potrudićemo se da budemo dobri domaćini svim našim gostima, posebno onima koji dolaze iz inostranstva, a u tome će posebnu ulogu odigrati Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, koja će im prezentovati naše najvažnije turističke destinacije“, naveo je Vuković, koji je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Selektor i umjetnički direktor Festivala reditelj Vitomir Mitrić rekao je da moto festivala „Poetika lutkarskog izraza“ daje akcenat različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke, predstavljajući vrhunska svjetska lutkarska dostignuća.

Prema njegovom riječima, selektovane predstave različitih poetika, kroz simbole, naznake i sva izražajna sredstva omogućavaju gledaocima da asocijacijom i instinktom shvate njihovu metaforu i na svom stepenu razumijevanja i lične emocije dožive ih i dograde.

On je precizirao da će na ovogodišnjem „Lut festu“ iz Srbije učestvovati: Dečije pozorište Subotica, sa predstavom „Avanture s Karlsonom“, u režiji Veselina Bojdeva, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom „Patkica Žutkica“, u režiji Dejana Gocića, Pozorište lutaka „Pinokio“, sa predstavom „Baroni di Makaroni“, u režiji Olje Đorđević i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, koje će se ove godine predstaviti sa najnovijim lutkarskim ostvarenjem „Trapavi zmaj“, u režiji Irene Tot.

Iz Bih će se predstaviti Bosansko narodno pozorište Zenica, Dječija, omladinska i lutkarska scena, sa predstavom „Prodani smijeh“, u režiji Darka Kovačovskog i Pozorište lutaka Mostar, sa predstavom „Punim jedrima“, čiju režiju potpisuje Elica Petrova.

Lutkarsko pozorište „David Zuazola“ iz Španije će se publici predstaviti jedinstvenim, avangardnim lutkarskim spektaklom „Igra vremena“, čiju režiju potpisuju vrhunski umjetnici iz sedam zemalja – Poljske, Portugala, Tajvana, Grčke, Španije, Kolumbije i Indije.

Iz Bugarske dolazi Državno lutkarsko pozorište Sliven, sa predstavom „O princezi“, u režiji Dore Ruškove i „Soulmejed teatar compeni“, Plovdiv sa predstavom „Marionetski kabare“, u režiji Georgija Gadaleva.

„Prvi put će se našoj publici predstaviti Lutkarsko pozorište `Dimak` iz Irana, sa predstavom `Kofer i pas`, reditelja Alberta Bigjonija, dok će Lutkarsko kazalište Virovitica, u koprodukciji sa Lutkarskim kazalištem Zadar, izvesti predstavu `Kaštanka`, rediteljke Vjere Vidov“, najavljuje Mitrić.

On ističe da je u okviru festivala planiran bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku istraživačkog pristupa na svim poljima lutkarske umjetnosti, uz edukativnu i vaspitnu dimenziju.

„U skladu sa tim, planirano je održavanje petodnevne radionice grand ginjol lutke od recikliranog materijala, koju će voditi Zorana Milošaković, lutkarka i majstor lutaka u Pozorištu lutaka Pinokio, Beograd, trodnevna radionica animacije `Platno kao lutka`, voditelja Jovana Carana, lutkara i reditelja, dugogodišnjeg saradnika Narodnog pozorišta `Toša Jovanović`, Zrenjanin i radionica izrade ginjol lutke `Živahne rukavice`, čiji su voditelji Tatjana Paskaš, dramski pedagog i Tibor Farago, majstor lutaka, Narodnog pozorišta `Toša Jovanović, Zrenjanin`“, precizira Mitrić.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić dodaje da će, osim radionice, u okviru edukativnog segmenta festivala biti održan masterklas Konstantina Karakostova, docenta na Akademiji za pozorište i film Sofija, na kome će se predstaviti različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju.

„Posebno je značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja, koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti. U skladu sa tim, biće održana promocija internet časopisa „Papetring“, koji je osnovao Toni Rimbo, lutkar i istraživač iz Španije. U pratećem programu festivala biće održan Program posvećen Vojislavu Vujanoviću, nedavno preminulom pozorišnom i likovnom kritičaru i prijatelju i dugogodišnjem saradniku festivala“, otkriva Štifanićeva.

Ove godine, ističe ona, festival će ugostiti i ulične umjetnike, koji će oživjeti i animirati ulice i trgove Istočnog Sarajeva, a među njima je i Sofija Bulanova, glumica Teatra „Tuulevski“ iz Estonije, koja će izvesti klovnovski performans „Lutkarska figura klovna“.

Osim lutkarskih radionica, najmlađi će zajedno sa roditeljima uživati u „Al Parkovoj“ radionici „Bajkovita čarolija ukusa“.

U okviru ceremonije festivala biće otvorena izložba „Tekstil, kao likovni medij“- kreacije za teatar, autorke Jasmine Dugić.

Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sufinansijeri su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je Nenad Nešić, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran „Al Parko“, Vrtić „Mašin svijet“, Edukatini centar „Malac genijalac“, „Bum balon“.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske Srna, a medijski prijatelji Fena, Elta TV, BNTV, BHRT i portali Sarajevo-RS, Katera info, Princip njuz.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare