Na likovnom saborovanju „Pogled“ nastalo 19 umjetničkih slika

0

HAN PIJESAK – U Domu kulture na Han Pijesku danas je organizovana postavka 19 slika nastalih na drugom sazivu likovnog saborovanja „Pogled“, povodom obilježavanja Vidovdana.

Direktor Centra za omladinu i sport „Pogled“ Tatjana Janjić rekla je Srni da ova umjetnička djela ostaju u vlasništvu Galerije na Han Pijesku i da je njihova stalna postavka dodatno obogaćena.

Ona je istakla da je, osim devet umjetnika iz Bijeljine, u okviru ovogodišnjeg saborovanja slikao mladi umjetnik Miloš Lučić, srednjoškolac sa Han Pijeska.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ iz Bijeljine Panto Pantić rekao je da je prošle godine na početku ovog saborovanja izradio logo kolonije na kojem su predstavljena sva prepoznatljiva obilježja ove opštine.

On je dodao da su slikari iz Bijeljine bili smješteni u restoranu „Pogled“ kod Han Pijeska, u čijem se okruženju umjetnici stvarali prvog dana saborovanja, a drugog dana su se bavili motivima u blizini planinarske kolibe ovdašnjeg Planinarskog društva „Javor-Sunčana planina“ u selu Kusače.

„Kolonija je pravi način promocije ukupnog potencijala jedne opštine i može na najbolji način da se prenese lijepa slika o Han Pijesku i drugim mjestima, pogotovo što naslikani motivi ostaju ustanovi koja organizuje slikarski sabor, što može da privuče turiste, ljubitelje umjetnosti i posjetioce kulturnih dešavanja“, naveo je Pantić.

Akademski grafičar Milijanko Miholjčić iz Bijeljine, koji već drugu godinu dolazi na Han Pijesak istim povodom, rekao je da je inpresioniran gostoprimstvom, sredinom i ukupnim ambijentom u kojem je imao priliku da slika u protekla dva dana.

Zbog učešća na bijenalu u Bijeljini njegovi prijatelji iz Udruženja „Sveti Luka“ vraćaju se kući uskraćeni za izlet, koji je organizator saborovanja predložio kao znak zahvalnosti za dosta dobrih radova nastalih u kratkom periodu.

Ukupan ugođaj na postavci slika nastalih na saborovanju upotpunili su Luka Novosel svirkom na harmonici i Draško Spasojević virtuoz na fruli.

Učesnici likovnog saborovanja posjetili su Narodnu biblioteku „Branko Čučak“.

Obilježavanje Vidovdana na Han Pijesku nastavlja se večerašnjim bogosluženjem u Crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Za sutra je u Centru za omladinu i sport „Pogled“ u saradnji sa vrtićem „Diana Budisavljević“ predviđen mali zabavni program ispred zgrade opštine Han Pijesak „Šetnja bubamara i pčelica“.

Organizator likovnog saborovanja je lokalni Centar za omladinu i sport „Pogled“, a pokrovitelji opština Han Pijesak i restoran „Pogled“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare