Na jošaničkom pepelu niče spomen-crkva

0
Na jošaničkom pepelu niče spomen-crkva

FOČA – Zahvaljujući brojnim prilozima vjernika, spomen-crkva Svetih Ćirila i Metodija u Gornjoj Jošanici za dvije godine gradnje dovedena je do pod krov, a na praznik Nikolice dobila je i zvono i krstove, koje je osveštao NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Crkva se gradi u spomen na 56 srpskih civila Jošanice, među kojima je i troje djece, koje su zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine.

Dušanka Lalović, svjedok zločina u Jošanici i član Građevinskog odbora, istakla je da gradnja crkve dobro napreduje.

„Ukrovljena je, mada ima još dosta posla, potrebno je još sredstava, tako da molimo sve vjernike koji su u mogućnosti da pomognu gradnju. Presrećni smo, iako Sud i Tužilaštvo ništa nisu uradili u predmetu `Jošanica`. Crkva će biti mjesto molitve za naša tri anđela – Draganu, Dražena i Danku i sve naše nastradale na Nikoljdan 1992. godine“, rekla je Lalovićeva.

Ona je u ime Građevinskog odbora zahvalila darodavcu zvona Miru Vreću i darodavcima krstova Vasi Blagojeviću i Veroslavu Kuliću, kao i mitropolitu Hrizostomu na posjeti.

U nikoljdanskom pogromu ubijeno je 19 Višnjića, a spomen-crkva se gradi na zemljištu koje su poklonili rijetki preživjeli članovi ove porodice.

Prilozi stižu sa svih strana.

„Ovo je veoma značajan dan za sve nas, pogotovo što Jošanica nikada nije imala crkvu, a posle nikoljdanske ofanzive i pokolja onoliko ljudi dižemo ovaj hram. Izgradili smo je baš na lijepom mjestu, gdje dominira čitavim krajem, a vrlo brzo smo je podigli zahvaljujući mnogim donatorima“, priča mještanin Radan Kulić.

Sveštenik parohije jabučke, kojoj pripada Jošanica, Nikola Kovač ističe simboliku osveštanja zvona baš na LJetni Nikoljdan.

„Nadamo se da ćemo uskoro završiti pokrivanje krova i da ćemo zatvoriti crkvu sa stolarijom i ove godine bar zaokružiti tu jednu cjelinu. Naročito specifičnu težinu ima ovaj datum jer su ovi mučenici postradali na Nikoljdan, a zvona i krstove je na LJetni Nikoljdan osveštao mitropolit Hrizostom, što je prvi put u istoriji da je jedan mitropolit posjetio ovaj kraj“, rekao je Kovač.

Mitropolit Hrizostom je poručio da je spomen-crkva još jedna potvrda da se varaju oni koji misle da pobjeđuju ubijanjem.

On je zamolio nadležne opštinske i republičke organe da asfaltiraju put do Gornje Jošanice, da bi se lakše moglo dolaziti u selo, ali i posjećivati sveti hram.

Sredstvima iz republičkog budžeta, prije nekoliko godina je asfaltiran kilometar puta iz pravca spomenika u Gornjoj Jošanici, a zatim i 1,8 kilometara iz centra mjesne zajednice prema spomeniku.

Ostalo je još da se asfaltira oko dva kilometra makadamskog puta da bi se spojila ova dva kraka asfalta.

Prilozi za crkvu mogu se uplatiti na žiro-račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722, a iz inostranstva na devizni račun: 555 00000 20 567 219.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments