Na jesen intenziviranje gradnje

0
Načelnik opštine Pale Boško Jugović

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je Srni da da je na području opštine u toku realizacija nekoliko infrastrukturnih projekata, čija će gradnja biti intenzivirana na jesen.

„Opština Pale održava kontinuitet gradnje, a sve sa ciljem ljepšeg izgleda Pala i stvaranja boljih uslova za život građana“, naveo je Jugović.

On je istakao da je u toku rekonstrukcija druge, od četiri planirane ulice.

„Završena je rekonstrukcija Ulice Trifka Grabeža, u toku je priprema i druge za asfaltiranje, što će biti završeno u narednih sedam dana“, naglasio je Jugović i dodao da se rekonstrukcija odvija sporije jer se uporedo vrši rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže.

Jugović kaže da će u narednih mjesec dana „Romanijaputevi“ početi rekonstrukciju tunela „Kalovita brda“, kapitalnog projekta vrijednog 1.461.000 KM.

On je dodao da narednih dana treba da dođe stručna ekipa iz „Puteva Republike Srpske“ koja će utvrditi režim odvijanja saobraćaja i odrediti alternativne pravce, a potrebno je sanirati i Romanijsku ulicu.

„Ne vjerujem da će radovi početi za mjesec dana jer je potrebno uraditi mnogo pripremnih radova, a rok za završetak je dva mjeseca, odnosno prije početka zimske turističke sezone“, rekao je Jugović.

Kada je riječ o „Gradskoj toplani“, on je naveo da su obezbijeđena sredstva za nabavku energenta, ugradnju spremišta za pepeo, a da se izvode i radovi na polaganju vazdušnog dijela toplovoda pod zemlju, tako da će ambijent oko „Toplane“ biti drugačiji i „podnošljiviji“ tokom zime.

Jugović je istakao da je iduće godine planirano izmještanje „Toplane“, najvjerovatnije, na prostor firme „Famos“ koji opština planira da kupi.

On je naglasio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilikom posjete opštini Pale rekao da će republičke institucije izdvojiti milion KM za otkup prostora firme „Famos“ koja je u stečaju, kako bi tu bila otvorena industrijska zona.

„Opština kupuje zemlju i objekte i pokušaćemo sanacijom tog prostora da napravimo poslovnu, odnosno privrednu zonu, a tu planiramo da bude premješten i vozni park preduzeća `Vodovod` i `Komunalno`, kako bi oslobodili atraktivne lokacije u centru Pala“, kaže Jugović.

On je dodao da je zgrada opštine za narednu godinu uvrštena u „Program energetske efikasnosti“, što znači da će biti zamijenjeni krovna konstrukcija, stolarija i fasada, ali da je njegova želja da bude izgrađena nova zgrada, koja bi predstavljala reprezentativan objekat.

Jugović je rekao da je na Palama u toku gradnja dvije zgrade i da se očekuje početak gradnje još jednog objekta uz šetalište, a u toku je i izrada projektne dokumentacije i regulacionog plana na lokalitetu bivše „Zadruge“ za izgradnju velikog stambeno-poslovnog objekta.

„Sve ove aktivnosti pokušavamo da održimo u jednom `ritmu`, posvećujući pažnju i sportskim i kulturnim događajima, koji će biti intenzivirani u narednim danima pred krsnu slavu i Dan opštine – Uspenje Presvete Bogorodice“, naveo je Jugović.

On je istakao da će 25. avgusta biti održana svečana sjednica Skupštine opštine i svečana akademija, a za nedjelju, 27. avgust, planirano je osveštanje rekonstruisanog Centralnog spomen-obilježja palim borcima i ručak za članove porodica poginulih boraca u parohijskom domu.

Jugović je dodao da će 28. avgusta obilježavanje krsne slave početi liturgijom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, potom litijom, nakon čega će biti položeno cvijeće na Centralno spomen-obilježje.

Slavski obred i ručak biće organizovani u salonu „Stanišić“.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare