Na jesen biće završene dvije nove crkve i paraklis

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Istočnog Sarajeva u toku je izgradnja dvije pravoslavne crkve i paraklisa, koje bi na jesen trebalo da budu stavljene pod krov.
Paroh novosarajevski jerej Mladen Drobnjak izjavio je Srni da su okončani zidarski i armiračko-betonski radovi na izgradnji hrama Svete prepodobne Angeline srpske u naselju Tilava.

„Naredna faza je pokrivanje crkve, limarski i unutrašnji radovi. U ovom trenutku se ne može konkretno reći kada bi radovi mogli biti okončani“, rekao je jerej Drobnjak.

On je precizirao da je do danas urađeno radova u vrijednosti od oko 120.000 KM, a za izradu krova neophodno je oko 50.000 KM.

„To će zajedno sa unutrašnjim radovima i uređivanjem crkve koštati nešto više od 100.000 KM, a neophodno je završiti spoljno uređenje dvorišta“, rekao je paroh novosarajevski.

Temelji ovog hrama osveštani su prije četiri godine, a svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Ranko Bilinac. Kum crkve u Tilavi tada je bio Petar Maunaga, a zemljište za gradnju hrama darovali su Sava Škrba i njegov stric Mirko.

Crkva u Tilavi posvećena je Svetoj Angelini Srpskoj. Radovi su počeli jer hram Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, do tada jedini u centralnoj zoni grada, nije mogao da zadovolji potrebe vjernog naroda. Računa se da jedan hram može da zadovolji potrebe od 7.000 do 10.000 vjernika.

Hram Svetog ispovjednika Varnave Hvostanskog u naselju Vranješ, čija izgradnja traje osam godina, u fazi je pokrivanja remenatima i bakrom.

Starješina hrama jerej Boško Tošović izjavio je Srni da je za pokrivanje hrama potrebno oko 60.000 KM, te da očekuje da bi do oktobra hram mogao biti stavljen pod krov.

Za izradu temelja hrama utrošeno je oko 90.000 KM s obzirom na činjenicu da se zbog konfiguracije terena moralo da kopa četiri metra u dubinu.

„Nismo smjeli ništa raditi dok se ne sazna koja je tvrdoća terena. Morali smo nasipati šljunak u skladu sa propisima, pa izraditi široke temelje unutra, a nakon toga visoke temelje. Građevinski radovi su iznosili oko 394.000 KM, bez krova, što je u skladu sa projektnom dokumentacijom“, rekao je jerej Tošović.

Govoreći o pokrivanju crkve, jerej Tošović je ukazao na činjenicu da je bakar berzanska roba čija cijena iznosi od 65 do 120 KM po metru kvadratnom.

On je zahvalio institucijama Republike Srpske i BiH, te lokalnoj zajednici, koji su donirali sredstva za izgradnju hrama, ali i vjernicima koji su davali doprinos.

Starješina hrama u Vranješu je dodao da su donacije za izgradu hrama davale i susjedne lokalne zajednice – opštine Kalinovik i Trnovo koje su izdvojile novčana sredstva, te Istočni Stari Grad koja je donirala četiri metra kubna daske.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je Srni da ova opština sarađuje sa lokalnim sveštenstvom, te da će tokom ove godine ova lokalna zajednica izdvojiti 20.000 do 30.000 KM za nastavak izgradnje hram Svete prepodobne Angeline srpske u naselju Tilava.

„Nadamo se da ćemo, zajedno sa svim dobrim ljudim koji pomažu izgradnju hrama, uspjeti do kraja ove godine da ga pokrijemo. Mislim da treba postaviti realne okvire i da je realno očekivati da za dvije do tri godine ovaj hram bude u potpunosti završen“, rekao je Ćosić.

On je dodao da je opština Istočno Novo Sarajevo za hram Svetog ispovjednika Varnave Hvostanskog u naselju Vranješ od početka izradnje 2012. godine uložila blizu 300.000 KM.

„U razgovoru sa lokalnim sveštenikom je istaknuto da smo oko 80 odsto sredstava mi izdvojili za izgradnju. Bogu hvala, samo ove godine će biti izdvojeno oko 150.000 KM“, rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će hram u naselju Vranješ, koji se izdiže iznad centralnog dijela opštine Istočno Novo Sarajevo, takođe biti u potpunosti izgrađen za tri do četiri godine.

Načelnik Ćosić smatra da je, pored do sada uloženih 350.000 do 400.000 KM, sigurno potrebno uložiti skoro isti iznos sredstava da bi hram u potpunosti bio gotov.

„Krstovi su postavljeni, a sad je ostalo da podignemo zvona i da hram pokrijemo bakrom, tako da je definitivno da će krajem godine biti služena prva služba u ovoj bogomolji“, rekao je Ćosić.

On je napomenuo da su planovi da iduće godine bude izrađena stolarija u ovoj crkvi, te sprovedene elektro-instalacije i grijanje, 2018. godine planirani su fasadni radovi, a 2019. godine vanjsko uređenje.

Da se razmišlja i o vjerskim potrebama lica koja služe kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Kula pokazuje i primjer planirane izgradnja paraklisa, odnosno manje crkvice u okvoru kompleksa „Istočnik“.

Kompletna izgradnja ovog paraklisa trebalo bi da bude okončana tokom jeseni. Namjena ove bogomolje neće biti iskuljučivo za lica koja izdržavaju kaznu, već će biti otvorena i za treća lica, s obzirom na činjenicu da je po organizovanju proslava krštenja i vjenčanja među građanima Istočnog Sarajeva čuven restoran „Kula“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare