Na Jahorini konferencija o putu ka EU

0

Na Jahorini će danas biti održana konferencije zamjenika ministara i državnih sekretara za spoljne poslove zemalja članica Jadransko-jonske inicijative pod nazivom „Jadransko-jonska makroregija – most ka EU“. Cilj održavanja konferencije je iznalaženje načina da zemlje Jadransko-jonske inicijative, koje su članice EU – Grčka, Italija i Slovenija, budu most i pomognu zemljama članicama Inicijative na njihovom aktivnijem putu ka članstvu u Uniji, kao i da na neki način budu njihovi promoteri i predstavnici u EU.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je Srni da bi ove tri države trebalo da pomognu ostalim članicama Jadransko-jonske inicijative da koriste raspoložive fondove EU namijenjene za mikroregionalni razvoj.

Inicijatori održavanja konferencije na nivou zamjenika ministara inostranih poslova su Ana Trišić-Babić i državni sekretar za spoljne poslove u Ministarstvu inostranih poslova Italije Alfredo Mantika, koji će biti i uvodničari na skupu.

Previđeno je da skupu prisustvuje i zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji za proširenje EU Stefano Sanino.

Na konferenciji, koja će biti održana u hotelu „Vučko“, trebalo bi da učestvuje i veći broj predstavnika lokalnih i regionalnih nivoa odlučivanja iz zemalja regiona.

Deklaracijom, koja je usvojena 5. maja prošle godine na sastanku ministara inostranih poslova jadransko-jonske inicijative u Ankoni, predviđeno je donošenje strategije Jadransko-jonskog regiona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments