Na Jahorini juče otvoren „Infoteh-Jahorina“

0

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je juče na Jahorini 12. međunarodni naučno-stručni simpozijum iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija pod nazivom „Infoteh-Jahorina“. Komić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ovaj simpozijum postao jedan od najprepoznatljivijih skupova u BiH, ali i u regionu iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i njihove primjene u sistemima upravljanja industrijskim postrojenjima, komunikacionim sistemima, proizvodnim tehnologijama i elektroenergetici.


On je naglasio da su učesnici ovog eminentnog skupa univerzitetski profesori, naučni i stručni saradnici, predstavnici organizacija čija je djelatnost vezana za primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija, studenti i predstavnici privrednog sektora.

„Upravo ova struktura odražava pravac u kojem se mora kretati naučnoistraživački rad u Republici Srpskoj, odnosno ukazuje na potrebu integrisanja naučnoistraživačkog, razvojno-tehnološkog i proizvodog sektora u efikasnu cjelinu, s ciljem uspostavljanja inovacionog sistema Republike Srpske“, istakao je Komić.

Prema njegovim riječima, to je jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva nauke i tehnologije Srpske u narednom periodu.

Komić je izrazio uvjerenje da će efekti i rezultati i ovogodišnjeg simpozijuma „Infoteh-Jahorina“ znatno unaprijediti razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija i izgradnju informacionog društva u Republici Srpskoj.

Zoran LJuboje, dekan Elektrotehničkog fakuteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je organizator skupa, rekao je Srni da je za ovogodišnji „Infoteh-Jahorina“ prijavljeno 290 radova, od čega 228 autorskih radova, a između ostalih, 32 rada će biti predstavljena u studentskom forumu.

„Zastupljeno je ukupno 568 autora iz osam država, a najviše ih je iz Srbije, BiH, NJemačke, Bugarske, Francuske, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske“, precizirao je LJuboje.

On je naglasio da ovaj skup, u skladu sa programskim ciljevima, najviše šansi pruža mladima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji zbog prethodno preuzetih obaveza nisu mogli da prisustvuju ovom skupu, uputili su učesnicima pisma podrške i želja za odličnim rezultatima.

Učesnike simpozijuma pozdravili su i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, kao i dekani fakulteta iz Banjaluke, Beograda, Niša i Novog Sada, suorganizatora ovog naučnog skupa.

Osnovne teme ovogodišnjeg simpozijuma, koji se održava u Hotelu „Bistrica“, su „Računarski sistemi i softver“, „Komunikacioni sistemi i tehnologije“, „Energetski sitemi“, „Proizvodni sistemi“, „Sistemi upravljanja“ i „Elektronski sistemi“.

Plenarna sjednica „Infoteh„, koja je održana danas, bila je posvećena obilježavanju 60 godina od smrti engleskog matematičara, logičara i kriptografa Alana Tjuringa o temi „Sjećanje na Alana Tjuringa – jesmo li gospodari vlastite sudbine“.

(www.palelive.com / Srna / foto: arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare