Na Festivalu su predstavila pozorišta iz Mostara i Estonije

0
Na Festivalu su predstavila pozorišta iz Mostara i Estonije

ISTOČNO SARAJEVO – Članovi Lutkarskog kazališta Mostar izveli su danas, petog dana 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2017” u Istočnom Sarajevu, predstavu “Bajka o sreći”, a njihove kolege iz estonskog Pozorišta “Tulevski”, predstavu “Crvenkapa”.

“`Bajka o sreći` je poznati i nagrađivani tekst autorke Izabele Degorske i svojevrsni moderni raspjevani moralitet o lakom gubitku vrijednosti u savremenom svijetu i težini ponovnog dobijanja povjerenja. Vrijednosti koje su ovdje ugrožene upravo su one koje se nalaze u odnosima između živih bića”, kaže za Srnu izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona dodaje da veseli poljoprivrednik Vedran uživa na imanju sa svojom muzikalnom pratnjom prijatelja – životinja koje su sve, samo ne obične, jer znaju i vole da plešu i pjevaju.

“Vedran ih u neopreznom zanosu pri kratkom dodiru sa nepoznatim svijetom mijenja za nežive predmete, te na kraju ostaje sam i izolovan. Neveseli Vedran krenuće prvi put prema velikom svijetu kako bi ponovo dobio naklonost svojih prijatelja. Zahvaljujući ovom obliku žrtve, na kraju će i uspjeti”, kaže Štifanićeva.

Dječije pozorište Subotica večeras će odigrati predstavu “Ivica i Marica”, koju režira Todor Valov.

Prema njegovim riječima, to priča o čarobnoj šumi u kojoj žive šumski duhovi koji poznaju sve likove iz bajki i pamte sve čarolije i čudesa.

“Od njih ćete saznati razloge zašto je žena siromašnog drvosječe odlučila da svoju djecu Ivicu i Maricu ostavi u šumi. Ova bajka podsjeća da se zlo rađa iz neznanja, siromaštva i straha. Ali dobro srce i ljubav pobjeđuju sve strahove, zlo i nesreću”, poručuje Valov.

Ova predstava biće odigrana i sutra u 10.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, nakon čega će dodjelom nagrada 18. “Lut fest 2017” i zvanično biti zatvoren.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments