На данашњи дан одбрањена војна фабрика „Претис“

0

Из Удружења грађана бораца и њихових потомака Треће сарајевске бригаде ВРС издато је саопштење о историјским догађајима из протеклог рата, који су се одиграли прије 32 године.

На данашњи дан, 18. априла 1992. године, припадници паравојне формације Патриотска лига уз помоћ специјалне јединице МУП-а БиХ су насилно упали у тадашњу војну фабрику „Претис“ у Вогошћи и том приликом извукли одређене количине материјално-техничких средстава и наоружања које је ова фабрика производила, наводи се у саопштењу.

Даљи покушаји заузимања и стављања под контролу читавог фабричког комплекса, како стоји у саопштењу, осујећени су од стране самоорганизованог и слабо наоружаног народа из околних насеља, чиме је дошло до првог оружаног сукоба на територији општине Вогошћа.

Војна фабрика „Претис“ је након тога, цијели период ратних збивања била под контролом Војске Републике Српске и производњом минско-експлозивних средстава дала немjерљив допринос у стварању и одбрани Републике Српске, па је спречавање заузимања и одбрана фабрике веома битан догађај са почетка одбрамбено-отаџбинског рата, сматрају чланови Удружења грађана бораца и њихових потомака Треће сарајевске бригаде ВРС.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare