Na Bioštici održan Stream Fishing Cup

0

U subotu, 13. septembra u selu Žunovi u opštini Sokolac je održan prvi Stream Fishing Cup, ribolovačko takmičenje u lovu grabljivica vještačkim mamcima sa obale.

Cilj takmičenja je promocija spinning ribolova kao sportskog ribolova na našim prostorima kao i promocija prirodnog bogatstva ove regije, odnosno sliva rijeke Bioštice.

„Na osnovu pozitivnog iskustva sa organizacijom Spin Lige BiH 2013, odlučili smo organizovati takmičenje oblika kupa po FIPSed pravilima i važećim pravilima Spin Lige BiH, a sve sa ciljem promocije ovog sporta“, izjavio je organizator kupa Ognjen Borovčanin.

Na takmičenju je nastupilo 20 takmičara iz BiH i Srbije, a lovila se potočna i kalifornijska pastrmka i mladica.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/stream-fishing-cup-biostica-sokolac-septembar-2014/] width=[54] height=[54] title=[Stream Fishing Cup Bioštica 2014] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Takmičenje se odvijalo u 2 sektora, poslije druge runde napravila se pauza, a potom su se promijenili sektori, tako da su svi takmičari pecali na cijeloj stazi tokom takmičenja.

Ribolovačka staza u dužini 1 km je bila uređena po standardima međunarodne ribolovačke organizacije FIPSed.

Rezultat je do samog kraja bio neizvjestan, a poslije posljednjeg sudijskog zvižduka poredak pet prvoplasiranih je bio sljedeći:

1. mjesto Igor Krajišnik Istočno Sarajevo
2. mjesto Pero Radić Jajce
3. mjesto Boris Ladan Jajce
4. mjesto Milenko Jović Breza
5. mjesto Darko Pertot Beograd

Kvalitet takmičenja je bio na visokom nivou što ukazuje i učešće kompletne Spin fishing reprezentacije BiH kao i gostiju iz Srbije. Takmičenje je sudio glavni sudija Josip Pijevac iz Čapljine. Sponzori Raca Company i Tito Craft vobleri su obezbijedili nagrade za pet prvoplasiranih.

I pored toga što je riba bila slabije aktivna usljed promjenjivog vodostaja od poribljavanja do takmičenja, upecano je 86 riba uz mnogo spadanja, pa je ovaj sport naročito popularan kod mlađih ribolovaca.

„Spining ribolov ili varaličarenje je veoma atraktivan vid ribolova gdje se na različite vještačke mamce (voblere, leptire) pokušava „prevariti“ i upecati riba“, izjavio je Ognjen Borovčanin, koji je kao takmičar Spin Lige ove godine izborio mjesto u reprezentaciji BiH tako da će sljedeće godine učestvovati na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Irskoj.

Ovo je bio prvi Stream Fishing Cup na Bioštici i organizatori se nadaju da će postati tradicionalan.

„U organizovanju takmičenja imao sam podršku javnog preduzeća Šume Republike Srpske Sokolac koje gazduju rijekom Biošticom i opštine Sokolac.

U planu mi je da sljedeće godine obezbijedim domaćinstvo za jedno od kola Spin Lige BiH za USR „Bistrica“ Pale i da ga održimo na rijeci Prači u Podgrabu“, zaključio je razgovor Borovčanin.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare