Na besplatno mjerenje šećera u krvi odazvalo se 127 građana

0

Na Palama je danas organizovano besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi uz kratke ljekarske savjete s ciljem prevencije i sprečavanja nastanka šećerne bolesti na kojoj se odazvalo 127 građana ove lokalne zajednice.

Besplatno mjerenje nivoa šećera organizovala je opština Pale u saradnji sa Domom zdravlja, povodom obilježavanja 14. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa.

Doktor u Domu zdravlja Pale Predrag Blagojević rekao je da svi svjedoče epidemiji dijabetesa gdje između pet do osam odsto ukupne populacije boluje od insulin zavisnog ili insulin nezavisnog dijabetesa.

Blagojević dodaje da opština Pale ima 23.000 stanovnika od kojih je 700 pacijenata sa dijabetesom.

„Dijabetes sam po sebi nije problem kao bolest nego je problem komplikacije koje izaziva na svim ostalim sistemima i organima, tako da je to jedna bolest koja zahtjeva multidisciplinaran pristup i liječenje od više specijalista. To je ogromno polje koje istražuju doktori širom svijeta i još se nisu u potpunosti otkrili uzročnici ovog oboljenja“, navodi Blagojević.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica kaže da će se i dalje truditi da građani u većini slučajeva imaju besplatne usluge kako bi na vrijeme otkrili zdravstvene probleme.

Šezdesetdevetogodišnji Ostoja Lučić rekao je da ovakve akcije mnogo znače za sve građane Pala jer je besplatno i ne moraju se naručivati.

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, a inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenule su Međunarodna dijabetološka federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih širom svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare