Na „Balkan kupu“ 60 takmičara iz sedam zemalja

0

Međunarodno takmičenje u biatlonu zemalja jugoistočne Evrope „Balkan kup“ koje će biti održano sutra i u petak, 4. i 5. februara uz učešće 60 takmičara iz sedam zemalja, na stazama Nordijskog ski-centra „Dvorišta“ na Jahorini, zvanično je otvoreno večeras.

Otvaranju takmičenja na Palama prisustvovao je pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Marko Đuran, koji je izrazio zadovoljstvo što u sedam dana već drugi put otvara značajna takmičenja u zimskim sportovima.

Đuran je na konferenciji za novinare istakao da su takmičenja odlična promocija, ne samo lokalne zajednice i regije, već i Republike Srpske.

On kaže da je ovo događaj od velikog značaja za Republiku Srpsku, te napominje da je na Jahorini skijanje prvi put zaživjelo 1923. godine i da će sa razvojem infrastrukture skijaški duh na planini sigurno rasti.

Đuran je zahvalio takmičarima koji su došli iz sedam zemalja u rizičnim uslovima pandemije, kao i domaćinu i organizatoru takmičenja što su pružili priliku resornom ministarstvu da učestvuje u ovome događaju.

Sekretar Ski-saveza BiH Jelena Dojčinović, kaže da su nakon dugo godina, uspjeli da u saradnji sa Međunardonom biatlon unijom dovedu Prvi balkanski biatlon kup u BiH na „Dvorišta“, te da je prijavljeno oko 60 takmičara.

Predsjednik paljanskog Smučarskog kluba „Romanija“ LJubiša Tanić ističe da su Pale sjedište skijanja, te da se ovaj klub posljednih godina specijalizovao za nordijske discipline, naročito za biatlon.

Tanić dodaje da su organizacijom ovog takmičenja, prvi u regionu dobili čast da održe takmičenje u biatlonu, što predstavlja kontinuitet nakon EJOF-a.

„Ovim pokazujemo sposobnost i spremnost da se uhvatimo u koštac sa svim mogućim izazovima koji zahtijeva organizacija ovako bitnog događaja. Ispoštovali smo stroge preporuke Međunarodne biatlon unije u vezi sa epidemiološkom situacijom“, rekao je Tanić.

On je zahvalio resornom ministarstvu, gradonačelniku Istočnog Sarajeva LJubiši Ćosiću i načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću, kao i saradnicima iz kluba koji su uložili velike napore da sve na vrijeme bude završeno i spremno za takmičenje.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić pohvalio je organizaciju ovako značajnog takmičenja na Jahorini, te dodao da održavanje međunarodnih takmičenja pokazuje da je opština Pale u sastavu grada Istočno Sarajevo najozbiljnija opština, koja baštini tradiciju i alpskih ali i nordijskih disciplina skijanja.

„Smatram da, ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i u regionu ne postoji opština koja ima ovakvu tradiciju održanih takmičenja. Grad Istočno Sarajevo će, zajedno sa opštinom Pale, u narednom periodu nastaviti da organizuje respektabilne i značajne sportske manifestacije, zahvajući infrastrukturi koja je izgrađena na Jahorini“, naveo je Ćosić.

Ćosić je posebno zahvalio Vladi Republike Srpske, koja je za potrebe održavanja EJOF-a, zajedno sa opštinom Pale, uložila znatna finansijska sredstva u uređenje Ski centra „Dvorišta“, tako da se sada sa ponosom mogu organizovati važna takmičenja.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su Pale ponosne što se još jedno značajno takmičenje u zimskim sportovima održava na Jahorini, te poželio uspjeh i sreću učesnicima.

„Sigurno je da mi, Paljani, ljubomorno čuvamo ovakva takmičenja, jer su u pitanju discipline u kojima smo uvijek imali uspjeha. Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji i formiranju uslova na stazi za održavanje takmičenja, a posebno Vladi Srpske i resornom ministarstvu koji su pokrovitelji `Balkan KUP-a`“, istakao je Jugović.

Jugović je siguran da će ovo takmičenje dobiti najbolje ocjene i biti ulaznica za ono što dalje očekuju, a to je da Nordijski ski-centar „Dvorišta“ sa Olimpijskim centrom „Jahorina“, postanu respektabilan takmičarski kompleks.

Kordinator Međunarodne biatlon federacije /IBU/ i sekretar biatlon saveza Hrvatske Robert Kontak rekao je da je obišao staze na „Dvorištima“, kojima je zadovoljan, te da je sve sprmno za sutrašnje takmičenje.

Organizator Prvog regionalnog kupa jugoistočne Evrope u biatlonu je Ski-savez BiH, a tehnički organizator je Smučarski klub „Romanija“ sa Pala.

Pokrovitelj takmičenja je Međunarodna biatlon federacija /IBU/, takmičenje su podržali i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Grad Istočno Sarajevo, opština Pale, kao i prijatelji i sponzori kluba.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare