Muzička škola obilježila 60 godina rada

0

ZVORNIK – Muzička škola „Vojin Komadina“ iz Zvornika obilježila je 60 godina rada zajedničkim koncertom učenika ove i škole iz Loznice.


LJubiša Popović, direktor Muzičke škole „Vojin Komadina“, kaže da je ovaj veliki jubilej značajan za grad Zvornik i regiju Birač jer je to jedina muzička škola na ovom području.

„Počela je sa radom školske 1956/57. godine kao istureno odjeljenje lozničke Muzičke škole. NJen razvoj je počeo sa dva instrumenta, da bi danas imala sedam klasa i 23 nastavnika“, podsjetio je Popović.

On je istakao da su, u okviru obilježavanja ovog jubileja, sinoć nastupili gosti iz Loznice, što predstavlja simbolično podsjećanje na dane osnivanja i početak rada ove škole, koja je prvo radila u Zvorniku kao istureno odjeljenje Muzičke škole iz Loznice.

Podsjetivši da školu sada pohađa oko 230 učenika, Popović je rekao novinarima da je, povodom ovog jubileja, postavljena i izložba pod nazivom „Muzička škola kroz vrijeme“.

Popović je najavio da će u okviru ovog jubileja biti održan i festival gitare „Gitar-fest“, na kome će nastupiti tridesetak učenika iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

On je naglasio da se ova škola ne bi razvijala takvom dinamikom bez ogromne podrške zvorničke Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem.

Direktor Muzičke škole „Vuk Karadžić“ iz Loznice Goran Pantić rekao je da je loznička škola počela sa radom 1952. godine kao kurs za potrebe folklora ondašnje Jugoslavije, koji je prerastao u samostalnu muzičku školu 1954. godine.

„Loznička Muzička škola je 1957. godine osnovala izdvojena odeljenja u Banji Koviljači, Lešnici i Zvorniku, da bi odeljenje Muzičke škole u Zvorniku raspadom bivše Jugoslavije preraslo u samostalnu Muzičku školu sa svojim kadrovima i instrumentima“, podsjetio je Pantić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da je ova škola jedan od simbola grada.

„Proslavljajući svoj 60. rođendan, Muzička škola je potvrdila da je Zvornik grad tradicije, osjećaja za dobro, za umjetnost i stvaralaštvo svake vrste“, rekao je Stevanović.

Muzička škola je proslavila 60 godina rada u okviru programa obilježavanja 21. maja – Dana grada Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare