Muzej dobio suvenirnicu

0

FOČA – Muzej Stare Hercegovine iz Foče pridružio se obilježavanju „Evropske noći muzeja“ koncertom klasične muzike, koji su izvele fočanska pijanistkinja Sonja Marković i violinistkinja iz Trebinja Anja Dučić.


Posjetioci su sinoć nakon koncerta, uz koktel, mogli da pogledaju stalne muzejske postavke, a vrata muzeja ostala su otvorena do ponoći.

U „noći muzeja“, fočanski čuvar kulturne baštine dobio je suvenirnicu, a najavljeno je i proširivanje postavke o prvom domaćem hirurgu u BiH, Fočaku Risti Jeremiću.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac naglasila je da je odavno postojala potreba za suvenirnicom, jer turisti uvijek traže da ponesu nešto za uspomenu.

„Trenutno nam je suvenirnica smještena u malom prostoru, koji možda nije adekvatan, ali za početak će to biti dovoljno. U ponudi imamo magnete, razglednice, knjige o istoriji Foče, umjetničke slike, a svakako da ćemo se truditi da povećamo izbor“, rekla je Kunarac.

Kustos-istoričar muzeja Danko Mihajlović naveo je da ova ustanova kontinuirano prikuplja muzejsku građu, te da trenutno najviše rade na proširivanju postavke o doktoru Jeremiću, koji je svoj radni vijek proveo van Foče, ali je dao veliki doprinos razvoju sporta i kulture u svom zavičaju.

Mihajlović je naglasio da Muzej na ovaj način želi da se oduži velikom entuzijasti koji je u Foči osnovao prvo Sokolsko društvo u BiH za vrijeme austrougraske okupacije, a zatim i prvo Trezvenjačko društvo „Pobratimstvo“, da bi kasnije širom BiH bio pokretač takvih organizacija.

„Bavićemo se malo i pjevačkim društvom koje je postojalo u Foči u tom periodu, te `Prosvjetom`, koja je bila veoma bitna za razvoj kulture i obrazovanja“, naveo je Mihajlović.

Fočanski muzej osnovan je 1956. godine, a njegove stalne postavke su Foča u prošlosti, Etnografska postavka, fočanski period NOB-a, Bitka na Sutjesci, Foča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa spomen sobom poginulih boraca i nova postavka o znamenitom fočaku Ristu Jeremiću, koja je još u izradi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare