Mutabdžija: Visok kvalitet u svijetu muzike i kulture

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ocijenio je danas da je Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu jedan od najkvalitetnijih proizvoda Srpske u svijetu kulture i muzike.

„Upravo zbog toga želim da promovišem vrijednosti rada ove visokoškolske ustanove na svakom koraku, kao i da ohrabrim ljude koji rade na drugim fakultetima da slijede pozitivna iskustva Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu“, rekao je Mutabdžija novinarima nakon sastanka sa dekanom Muzičke akademije Zoranom Rakićem i njegovim saradnicima u Istočnom Novom Sarajevu.

Rakić je naveo da je na radnom sastanku sa Mutabdžijom najviše riječi bilo o mogućnostima poboljšanja rada na Muzičkoj akademiji. „Razgovarali smo o tome šta resorno ministarstvo može da učini da budemo još bolji i da ostvarimo još zapaženije rezultate na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni“, rekao je Rakić.

Prema njegovim riječima, Muzička akademija u Istočnom Sarajevu nastoji da ostvari još bolje rezultate u oblastima poput muzičke teorije, muzikologije, kao i u vokalno-instrumentalnim izvođenjima, odnosno interpretacijama na međunarodnoj sceni.

On je istakao da je neophodno osavremeniti i unaprijediti obrazovni proces, obogatiti bibliotečki fond, te stvoriti bolje uslove za rad i učenje studenata ovog fakulteta.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela je sa radom školske 1994/1995. godine na teritoriji opštine Ilidža, a od 1996. godine prostorije Muzičke akademije nalaze se u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Studij su do sada završila 304 diplomirana muzičara i magistra umjetnosti različitih profila.

Nastava se odvija u okviru dva studijska programa na Prvom i Drugom ciklusu studija: Vokalno-instrumentalnom sa smjerovima Klavir, Harmonika, Gitara, Flauta, Violina, Viola, Solo pjevanje i Muzičko-pedagoško-teorijskom sa smjerovima: Opšta muzička pedagogija, Kompozicija i Crkvena muzika i pojanje.

Trenutno se na Muzičkoj akademiji školuju 282 studenta iz Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Nastavu izvodi 55 nastavnika i saradnika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare