Mutabdžija: Sve spremno za početak nove školske godine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da će 1. septembra početi nastava u svih 187 osnovnih i 92 srednje škole u Republici Srpskoj.

Mutabdžija je napomenuo da postoje i neki alternativni programi, koji će biti provedeni u šest objekata, prije svega osnovnih škola, i to tri škole u Doboju, te po jedna škola u Čelincu, Gradišci i Prnjavoru.

On je naveo da će ti objekti biti spremni za početak školske godine, te da će škola u Gradišci, koja je renovirana sredstvima Vlade Republike Srpske i kabineta predsjednika Republike, početi sa radom od utorka, 2. septembra.

U Prnjavoru, gdje je poplavljeni školski objekat renoviran, zahvaljujući privatnoj donaciji „Komercmali“, školska godina će početi u trećoj sedmici septembra.

„Škola u Čelincu je nova i biće najreprezentativniji školski objekat. Opremljena je sredstvima UNICEF-a i počeće sa radom u trećoj sedmici septembra. Djeca će do tada ići na nastavu na tri različite lokacije u gradu“, rekao je Mutabdžija na konferenciji za novinare nakon posjete Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u Doboju nastava počinje u postojećim objektima na višim etažama, sa skraćenim nastavama u dvije škole „Dositej Obradović“ i „Sveti Sava“.

„U trećoj školi `Vuk Stefanović Karadžić`, koja je pretrpjela najveća oštećenja, nastava će se odvijati u područnim odjeljenjima, dok će deveti razred ići na ekskurziju“, rekao je Mutabdžija.

On je ocijenio da je Republika Srpska dovoljno organizovana, snažna i kreativna i da je našla odgovor na postojeće stanje.

„Paralelno sa rekonstrukcijom postojećih objekata oštećenih u poplavama teče i proces rekonstrukcije velikog broja škola sredstavima Vlade Republike Srpske, sredstva iz dobiti `Elektroprivrede Republike Srspke`, kabineta predsjednika Srpske“, rekao je Mutabdžija i dodao da se te škole nalaze u svim dijelovima Republike Srpske.

On je istakao da je ovo velika pobjeda Republike Srpske u smislu obrazovnog sistema i želje da se djeca, koja već četiri mjeseca nisu dio obrazovnog sistema iz poplavljenih područja, što prije uvedu u sistem i dovedu u poziciju da u sigurnom i bezbjednom ambijentu započnu nastavni proces.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Rade Ristović izrazio je zadovoljstvo, jer su za predstojeću školsku godinu na vrijeme obezbijeđeni svi udžbenici za osnovnu i srednju školu, kao i pedagoška dokumentacija koja prati novi nastavni plan i program.

„Ovo je ogroman postao, jer je udžbenička produkcija značajan i sveobuhvatan posao, od pripreme do distribucije. Cijene udžbenika ni ove godine nisu se mijenjale s ciljem da zaštitimo kućni budžet i roditelje kada je u pitanju kupovina udžbenika“, rekao je Ristović.

On je naglasio da je posao Zavoda bio da u ovoj godini 117 naslova za osnovnu i 29 za srednju školu završe na vrijeme i da se oni nađu u knjižarama.

Ristović je rekao da je za ovu godinu štampano 67.880 udžbenika za osnovnu i 17.750 za srednju školu, te da je pedagoška dokumentacija, koja prati matične knjige i registre, na vrijeme završena.

„Zavod je puno uradio i kada je riječ o beletristici, te stručnoj i naučnoj literaturi. U ovoj godini imaćemo još 28 novih naslova. Posebno bih istakao dva posebna izdanja, od kojih je jedno posvećeno 100 godišnjici Sarajevskog atentata `Spomenica mladobosancima`, a druga je publikacija u vezi Kosova i Metohije `Vek važnih događaja`“, rekao je Ristović.

On je napomenuo da je nakon poplava u Doboju centar Zavoda i skladište maloprodaje pretrpjelo štetu od milion KM, ali da su zahvaljujući svom angažmanu i Vladi Republike Srpske te objekte uspjeli da osposobe.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je ovaj zavod dao veliki doprinos da školska godina u stručnom smislu počne spremno.

„Radili smo naprodno na pripremi nastavnih planova i programa. Uradili smo novi nastavni plani i program za osnovnu školu da bi išli u korak sa državama u okruženju koje imaju mnogo moderniji sistem obrazovanja koji se bazira i na ishodima učenja“, rekao je Damjanović.

On je naveo da je su urađeni i nastavni planovi i programi za 13 struka i 106 zanimanja u srednjim školama, čime je stvorena dobra baza i za rad narednih godina.

„Uradili smo i plan i program za specijalnu nastavu, što podrazumijeva i rad sa djecom sa posebnim potrebama da bi bio što bliži i što kompatibilniji sa planom i programom u osnovnim školama“, rekao je Damjanović.

On je dodao da je uređena i analiza svih udžbenika koje izdaje Zavod za udžbenike da bi bile evidentirane i ispravljene sve grešaka i nedostatci u udžbenicima.

„Udžbenici koji budu korišteni od naredne školske godine biće mnogo bolji, a broj grešaka smanjen na najmanju moguću mjeru“, istakao je Damjanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare