Mutabdžija: Prevencijom do izlječenja karcinoma grlića materice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Slavica Mutabdžija izjavila je da je karcinom grlića materice, poslije karcinoma dojke, najčešći oblik raka kod žena, te da u svijetu svaka dva minuta od ove bolesti umre po jedna žena.

Povodom mjeseca borbe protiv karcinoma grlića materice, ona je navela da je prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u registru za maligne neoplazme, broj novooboljelih žena od karcinoma grlića materice u stalnom porastu, kao i broj umrlih.

Prosječna starost žena kod kojih se otkriva invazivni karcinom grlića materice je 45 do 50 godina, iako podaci Instituta pokazuju da je broj novooboljelih žena od 2014. do 2018. godine bio različit kod starosnih grupa od 50. do 54. godine 27 odsto, od 60. do 64. godine 26 odsto i 35. do 39. godine 25 odsto.

Mutabdžija pojašnjava da ovu bolest uzrokuju određeni tipovi humanih papiloma virusa /HPV/ u sprezi sa rizičnim faktorima. Postoji oko 200 tipova ovih virusa, od kojih se oko 40 širi seksualnim putem i dovodi do infekcije polnih organa, saopšteno je iz Bolnice „Srbija“.

Od 20 do 30 tipova su potencijalno onkogeni i dijele se u tri grupe.

„Oko 70 odsto osoba se seksualnim odnosom zarazi HPV virusom, a da nisu ni svjesni toga, jer infekcija protiče asimptomatski. Kod 85 do 90 odsto žena infekcija će spontano nestati u periodu između šest mjeseci i dvije godine. Kod druge grupe žena, kod kojih postoje rizični faktori udruženi sa infekcijom HPV-a, doći će do promjena u ćelijama grlića materice u vidu cervikalne intraepitelne neoplazije“, pojašnjava Mutabdžija.

Prema njenim riječima, faktori rizika koji utiču na nastanak karcinoma grlića materice su genitalne infekcije, pušenje, dugotrajna upotreba kontracepcije, seksualne navike, rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitetno ponašanje, imunosupresija i loše higijenske navike.

Mutabdžija dodaje da se simptomi bolesti javljaju tek kada bolest uznapreduje, te da su potrebni redovni ginekološki pregledi, uzimanje PAPA testa i HPV skrining da bi se karcinom otkrio u ranoj fazi.

Ona pojašnjava da žene sa napunjenih 30 godina rade HPV skrining jedanput u pet godina, te da je, ukoliko PAPA test pokaže abnormalne vrijednosti, potrebno uraditi kolposkopiju. Kolposkopija zajedno sa PAPA testom daje tačnost u 98 odsto slučajeva.

„Rani stadijum raka grlića materice liječi se hirurški, dok se uznapredovali stadijumi liječe zračenjem i hemioterapijom. Primarna prevencija raka grlića materice je vakcinacija. U razvijenim zemljama vakcinacijom su obuhvaćeni dječaci i djevojčice od 11 do 13 godina, dok je najranija dob za primanje vakcine devet godina“, navodi Mutabdžija.

Ona dodaje da sekundarna prevencija obuhvata redovne ginekološke preglede, uzimanje PAPA briseva, HPV tipizacije, liječenje infekcija i prekanceroza.

„Preventivne mjere zaštite od nastanka karcinoma grlića materice su nestupanje u seksualne odnose prije 18 godine, smanjenje broja seksualnih partnera, izbjegavanje promiskuitetnih partnera, prestanak pušenja i obavezna zaštita pri seksualnom odnosu“, zaključila je Mutabdžija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare