Mutabdžija posjetio učesnike konferencije o IKT

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, tokom posjete učesnicima Konferencije o informaciono-komunikacionim tehnologijama /IKT/ na Jahorini, prihvatio je prijedlog da se već od ove sedmice pristupi pripremama za realizaciju IKT pilot-projekta kada je riječ o izmjenama novog nastavnog plana i programa, koji bi bio realizovan u banjalučkoj regiji.

„U okviru tog pilot-projekta, koji je predložio organizator skupa na Jahorini – Područna privredna komora Banjaluka, učenici određenih zanimanja iz o škola na tom području proveli bi stručnu praksu tokom drugog polugodišta, s ciljem da u narednoj školskoj godini, ako se ovo pokaže ispravnim, taj model bude proširen i na druge oblasti obrazovanja i na cijelu Srpsku“, rekao je Mutabdžija Srni, tokom posjete učesnika četvorodnevne konferencije na Jahorini.

On je dodao da zna da ovo zvuči veoma ambiciozno i da se ne može mijenjati nastavni plan i program u toku školske godine, ali da se u drugom polugodištu mogu modifikovati određene stvari na način da se izvrši koncentracija određenih nastavnih sadržaja u konkretnom proizvodnom okruženju datog sektora, za koji bude postignut dogovor.

Mutabdžija smatra da, uvažavajući postojeći okvir, ima dovoljno prostora za prihvanje sugestije iz IKT sektora za praktična rješenja koja u centar interesovanja i dešavanja postavljaju učenika u realnom prizvodnom ambijentu za koji se on obrazuje.

Tokom prigodnog predavanja i neposrednog dijaloga sa učesnicima IKT konferencije, Mutabdžija je govorio i o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Republici Srpskoj, pri čemu je ukupno stanje u društvu ocijenio kao veoma složeno.

„Stanje nije dobro i o tome se svi slažemo. Smatram da nije dobro iz prostog razloga što je formula po kojoj mi danas radimo manje-više neodrživa, a ona glasi – 100 zaposlenih, 97 penzionera, 77 nezaposlenih“, rekao je Mutabdžija.

On ocjenjuje da u Srpskoj nedostaju veliki privredni sistemi, nema generisanja tehnologija, nema novih radnih mjesta… „Mi pokušavamo da u životu održimo sistem koji u suštini treba infuziju“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Govoreći o budžetu Srpske, Mutabdžija je naveo da planirani izvorni prihodi iznose 1,6 milijardi KM, pri čemu je nivo zaduživanja već dostigao 2,06 milijardi KM, da bi se servirale ovogodišnje potrebe.

„Jasno je o kolikom disbalansu je tu riječ i koliki je deficit na godišnjem nivou. Ako bismo to posmatrali u odnosu na godišnji bruto domaći proizvod i dozvoljeni limit, mi smo daleko od tri odsto o kojim govori EU, međutim to je realnost i Republike Srpske i Federacije BiH“, rekao je Mutabdžija.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je ministru prosvjete i kulture Republike Srpske da sektor IKT ne treba posmatrati samo kao sektor usluga, jer je riječ o „industriji IKT“, kao ključnom faktoru koji je neophodan za brži socio-ekonomski razzvoj svakog modernog društva.

Račić je Mutabdžiji prenio stav učesnika konferencije prema kojem bi određeno ministarstvo u Vladi Republike Srpske trebalo da oformi sektor IKT, na čijem bi čelu bio resorno zaduženi pomoćnik ministra.

Prema njegovim riječima, cilj i ove konferencije je da istraživačkim projektima doprinese stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za sve privredne subjekte u Srpskoj, u čemu IKT sistemi mogu mnogo pomoći.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović otvorio je juče Konferenciju o informaciono-komunikacionim tehnologijama, pozdravljajući ideju Područne privredne komore Banjaluka koja na ovaj način nastoji da IKT predstavi kao granu privrede, ali i da ukaže na potrebu prilagođavanja evropskim standardima, posebno u uslovima globalizacije i konkurencije u regionu i šire.

U svim sesijama konferencije biće oko 150 učesnika koji dolaze iz privrednih komora, agencija, javne uprave, nevladinog sektora, malih i srednjih preduzeća, firmi koje se bave IKT-om. U pratećem programu ovog skupa organizovan je i svojevrsni sajam IKT-opreme i usluga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments