Mutabdžija otvorio 15. “Lut fest”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svečano otvorio 15. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2014”.

“Lut fest` je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija za djecu u Srpskoj. Ministarstvo prosvjete i kulture ovaj festival podržava sa najvećim iznosom predviđenim za kulturne manifestacije – 20.000 KM i to sigurno nešto pokazuje”, rekao je Mutabdžija.

On je dodao da “Lut fest”, pored “Akordeon arta” i niza drugih manifestacija, pokazuje da se u Istočnom Sarajevu kvalitetno radi i da postoje programi i ljudi koji ovaj grad drže visoko na ljestvici kulturnih dešavanja u Srpskoj.

Goste “Lut festa” su u ime Istočnog Sarajeva pozdravili predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić i načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač, koji su naglasili da će lokalna zajednica nastaviti da podržavaju ovaj festival lutkarskih pozorišta, koji ima dugu tradiciju.

Direktor “Lut festa”, reditelj Vitomir Mitrić rekao je da je festival u proteklih 15 godina dostigao vrlo značajan nivo i kvalitet, čime je izgrađena reputacija najkvalitetnijeg lutkarskog festivala u Republici Srpskoj.

Mitrić je izrazio zadovoljstvo što 15. “Lut festu” prethodi i otvaranje izložbe lutaka Srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za djecu “Svetovi i junaci, povratak lutkama”, koja je bila na desetak svjetskih festivala i koja pokazuje dugu tradiciju 50 godina srpskog lutkarstva.

Kada je riječ o programu ovogodišnjeg “Lut festa”, Mitrić je naglasio da, s obzirom da je ove godine jubilarna manifestacija i da se održava pod motom “U ime lutkarstva!”, mnoge predstave koje su se prijavile nisu prošle selekciju jer nisu zadovoljile visoke kriterijume koji su postavljeni.

Festival je otvorilo pozorište “Puž” iz Beograda predstavom “Sebični princ”, rađenom po tekstu Branka Milićevića-Kockice, u režiji Milice Kralj.

“Lut fest” će trajati do 16. maja, a publici u Istočnom Sarajevu će se predstaviti pozorišta iz Rusije, Španije, Poljske, Srbije i Republike Srpske.

Na ovogodišnjem “Lut festu” biće realizovano 16 programa. Festival je takmičarskog karaktera, a predstave će ocjenjivati stručni žiri, kojim presjedava Bonjo Lungov iz Bugarske.

Na ovogodišnjem “Lut festu” publika će imati priluku da pogleda predstave “Kamen po kamen” pozorišta iz Španije, “Kolačić” i “Rjabina zagonetka” pozorišta iz Rusije, “Između” i “Pad” pozorišta iz Poljske, predstavu “Kralj Žabac” u izvođenju Dječijeg pozorišta Srpske, “Kosić Bosić” pozorišta iz Niša i “Ima li deda odelo” pozorišta iz Novog Sada.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments