Mutabdžija: Okvirni budžet od 6,3 miliona evra ambiciozan

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je Srni da je na sjednici Organizacionog odbora Evropskog olimpijskog festivala mladih najviše pažnje posvećeno pitanju okvirnog budžeta, koji preliminarno iznosi 6,3 miliona evra.

Mutabdžija je rekao da je okvirni budžet, u današnjim okolnostima, zamišljen prilično ambiciozno, jer je planirano da se u visini od 60 odsto puni iz budžeta sa nivoa lokalnih zajednica do nivoa BiH.

“Vlada Republike Srpske će se izjasniti o okvirnom budžetu i obavezama koje od nje budu tražene. Četiri resorna ministarstva – prosvjete i kulture, sporta, omladine i porodice, trgovine i turizma, te saobraćaja i veza, trebaju dobiti detaljan plan utroška sredstava kako bi definisali procedure na osnovu kojih bi se krenulo u realizaciju projekta”, istakao je Mutabdžija.

On je dodao da je na prvoj sjednici Organizacionog odbora u Istočnom Sarajevu bilo riječi i o drugim važnim pitanjima za funkcionisanje zimskih olimpijskih igara mladih.

Mutabdžija je podsjetio da je Vlada Srpske 2011. godine podržala inicijativu o organizovanju Evropskog olimpijskog festivala mladih, koji bi trebalo da bude održan u februaru 2017. godine.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da okvirni budžet od 6,3 miliona evra ne podrazumijeva izgradnju infrastrukture, te dodao da će se o ovom pitanju razgovarati u narednom periodu.

On je naveo da su, prema informacijama kojima raspolaže, već sada prisutni problemi u vezi sa Sportskom dvoranom na Palama i nekoliko objekata na Bjelašnici, jer ne ispunjavaju neophodne uslove.

“Predvidjeli smo da se zatvaranje igara održi u Sportskoj dvorani na Palama, ali ona ne ispunjava uslove. Po pravilima, zatvaranje igara moglo bi se desiti na stadionu `Slavije`, a i tu su potrebna izvjesna ulaganja”, izjavio je Samardžija.

On je dodao da samo sportski kompleks “Zetra” u Sarajevu trenutno ispunjava sve uslove za održavanje igara.

“U tom smislu, svi akteri će se morati pod hitno izjasniti da li prihvataju da ove objekte prilagode namjeni ili da tražimo zamjenske objekte u kojima će biti održane pojedine discipline”, istakao je Samardžija.

On je dodao da će Organizacioni odbor do 15. maja uputiti svim nivoima vlasti u BiH detaljan budžet sa konkretnim zaduženjima i njihovim očekivanjima o podršci Zimskim olimpijskim igarama mladih 2017. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić smatra da najveći problem u finansiranju budućih igara mladih predstavljaju devastirani objekti na planinama oko Sarajeva, ali i novoizgrađeni objekti koji ne odgovaraju potrebnim standardima.

“Sada moramo ići prema izvršnim institucijama na svim nivoima vlasti da ispune svoja obećanja, jer su svi dali saglasnost i potpis na kandidaturu Istočnog Sarajeva i Sarajeva za domaćine igara”, zaključio je Komšić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments