Murali oslobodilaca ukrasili Foču

0

FOČA – Veliki jubilej 100 godina od konačnog oslobođenja nakon ropstva pod Turcima i Austrougarima, dužeg od četiri vijeka, Foča je dočekala ukrašena muralima oslobodilaca.

Mladi iz Foče, posebno stanovnici ulice koja nosi ime vojvode koji je Fočacima donio slobodu, ne zaboravljaju zasluge slavnih predaka.

Ulicu Stepe Stepanovića od prošle godine krasi mural ovog slavnog vojvode, a odnedavno i mural legendarnog izviđača srpske vojske Dragutina Matića, koji je simbol nesalomivosti duha srpskog vojnika seljaka.

Oba murala djelo su mladog fočanskog umjetnika Vladimira Milanovića, apsolvanta na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

“Pošto smo mi iz Ulice Stepe Stepanovića, mi smo se kao društvo pokrenuli da što više uradimo u njihovu slavu, u njihovo ime, pa smo počeli samim ispisivanjem imena Ulice vojvode Stepe Stepanovića. To nam nije bilo dovoljno, pa smo uradili mural vojvode na našoj zgradi, a priču smo zaokružili muralom čuvenog izviđača Dragutina Matića, poznatog kao Oko Sokolovo. Tu je i stih `Slijedimo duh svojih predaka`. Na taj način stavljamo na znanje da ne zaboravljamo naše oslobodioce”, kaže Milanović.

Po ugledu na Ulicu Stepe Stepanovića, ukrašena je i Ulica vojvode Petra Bojovića, a i ovaj mural, na inicativu stanara ulice, oslikao je Milanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments