Multisektorski odgovor na nasilni ekstremizam

0

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je danas da je budućnost ovih prostora u preduzimanju svih preventivnih koraka kako bi se definitivno izbjegle terorističke aktivnosti i nasilni ektremizam.
Stevanović je na konferenciji pod nazivom „Multisektorski odgovor na nasilni ekstremizam“, koju je organizovao u saradnji sa OEBS-om, istakao da i direktori obrazovnih ustanova, predstavnici vjerskih zajednica, centara za socijalni rad, te vrtića, koji prisustvuju ovom skupu, moraju preventivno djelovati kod najmlađih.

„Mislim da će sličnih sastanaka biti i sa roditeljima, jer smatram da porodica ima, možda, i odlučujući uticaj na formiranje mladog čovjeka i na pravilan izbor njegovog životnog puta“, rekao je Stevanović.

Predavači na konferenciji bili su stručni savjetnik za borbu protiv terorizma u Ministarstvu bezbjednosti BiH Mario Janeček koji je prezentovao „Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020“, te predstavnik nevladine organizacije „Atlantska inicijativa“ Edina Bećirević, koja je govorila o „Procesu radikalizacije i nasilja“.

Janeček je rekao da lokalna zajednica može učiniti mnogo na izgradnji bezbjednosti, od lokalne policije, ali i preko svih drugih sektora.

„Susrećemo se sa jednom novom dinamikom terorizma koja je mnogo opasnija, nepredvidivija i gdje se, ne samo kod nas, nego i u Evropi, kao počinioci djela javljaju osobe kojih nema u krivičnim ili prekršajnim evidencijama“, rekao je on i dodao da je i zbog toga veoma važno da se ostvari kontakt između policije i svih drugih službi.

Bećirevićeva je naglasila da i u domaćoj i u svjetskoj javnosti postoji opšta konceptualna konfuzija u vezi sa terminima kao što su radikalizam, ekstremizam, nasilni ekstremizam, terorizam i često se ti termini koriste kao da znače isto.

„Ta konfuzija postoji i na nivou stručne javnosti i prenosi se na medije, vladine zvaničnike i druge. Nisu svi oni koji su radikalni istovremeno i nasilni ekstremisti ili teroristi“, rekla je Bećirevićeva.

Hamza Višić iz Centra za bezbjednosne studije govorio je o „Najboljim praksama multisektorske saradnje u borbi protiv nasilnog ekstremizma“.

Višća je istakao da je važno da svi sektori društva imaju svoju ulogu u borbi protiv nasilnog ekstremizma, te da je samo treba prepoznati i izgraditi pametno partnerstvo između svih njih.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare