Mreža terenskih volontera prve pomoći

0

ZVORNIK – U opštini Zvornik edukovano je 36 volontera u pružanju prve pomoći, u okviru projekta razvoja prve pomoći na terenu koji zvornički Dom zdravlja realizuje u saradnji sa nevladinim organizacijama DGA iz Škotske i Centar za razvoj i podršku CRP iz Tuzle.

Predsjedavajući DGA Norman Artur rekao je da se ovaj projekat u Zvorniku realizuje od prošle godine.

„Za volontere smo obezbijedili edukaciju iz prve pomoći i osnovne pakete lijekova i sanitetskog materijala, a bile su oganizovane i terenske posjete radnika Doma zdravlja udaljenim mjestima“, pojasnio je Artur.

On je najavio da će u ovoj godini biti organizovana obuka iz oblasti palijativne njege za radnike Doma zdravlja i za volontere, kao i ponovno snabdijevanje volontera lijekovima pred zimski period.

Artur je predvodio predstavnike organizacije DGA koji su se danas u Domu zdravlja Zvornik informisali o radu volotera i najavili nastavak saradnje.

On je rekao da je škotska organizacija u BiH prisutna 20 godina, u početku sa različitim vrstama humanitarne pomoći, a od 2004. godine realizuje šemu terenskih volontera prve pomoći i na tome kontinuirano radi.


Zamjenik direktora zvorničkog Doma zdravlja Bogdana Bodiroga istakla je da se razvijanje mreže volontera prve pomoći u udaljenim ruralnim područjima, gdje nema ambulanti, pokazalo ispravnim.

„U saradnji sa CRP-om i donatorima iz Škotske prošle godine odredili smo 36 volontera u udaljenim mjesnim zajednicama koji su završili obuku da bi mogli pružiti prvu pomoć. Pokazalo se da su ti mladi ljudi zainteresovani, da žele da pomognu na licu mjesta, a nama to olakšava utoliko što, dok naša medicinska ekipa ne dođe na lice mjesta, pacijenta ima ko da zbrine u prvom momentu“, rekla je Bodiroga.

Na području regije Birač projektom je obuhvaćeno pet opština sa više od 300 volontera u oko 200 mjesnih zajednica.

U okviru projekta u regiji Birač obučeno je i sertifikivano prema evropskim standardima devet instruktora prve pomoći koji su uključeni u dalje obnavljanje znanja volontera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare