Motokultivatori i junice za povratnike i raseljene

0

FOČA – Austrijska humanitarna organizacija „Hilfsverk“ podijelila je danas povratnicima i raseljenim licima u opštini Foča 11 grantova pomoći, ukupne vrijednosti 60.000 KM.

U okviru projekta IPA 2012, koji finansiraju EU i UNHCR, podijeljeno je šest motokultivatora, dva paketa građevinskog materijala za gradnju stajskih objekata i po jedna junica, motorna pila i plastenik.

Povratnik iz fočanskog sela Jeleč Hakija Kavazić kaže da će mu motokultivator dosta značiti u svakodnevnim poslovima.

Sedmočlana porodica Neđe Ikonića, koja živi u Barakovcu kod Foče, dobila je motornu pilu.

„Pomoć smo dobili kao raseljena porodica iz Goražda. Napravili smo kuću u Barakovcu, koja nije još završena, pa bi nam mnogo značilo kada bismo dobili pomoć da je pokrijemo“, rekao je Ikonić.

Foča je jedna od deset opština u BiH u kojima se provodi ovaj projekat, koji će trajati tri godine i čija je ukupna vrijednost osam miliona evra.

Gorana Podinić iz humanitarne organizacije „Hilfsverk“ Austrija objašnjava da je ovo jedan od četiri segmenta projekta, koji podrazumijeva stvaranje uslova za održivi povratak putem nabavke sredstava za samozapošljavanje, dok su preostala tri segmenta gradnja stambenih jedinica, socijalna zaštita i pravna pomoć.

„Dodjeljujemo korisnicima ono za šta su se oni izjasnili da im može donijeti prihode“, rekla je Podinićeva.

Ranije je, u okviru istog projekta, u Foči počela gradnja tri stambene jedinice povratnicima i raseljenim licima, koje bi trebalo da budu završene do kraja ove godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare