Moto 24. „Lut festa“ – „Glumac, lutka, animacija“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dvadesetčetvrti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2023“ biće održan od 24. do 29. septembra u Istočnom Sarajevu pod motom „Glumac, lutka, animacija“, izjavila je danas Srni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona ističe da je završena selekcija predstava za ovogodišnji festival, na čiji konkurs se prijavilo 25 pozorišta, a za takmičarski program festivala selektovano je 11 pozorišnih kuća.

„Ove godine na Festivalu učestvuju lutkarska pozorišta iz sedam zemalja – Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, Bugarske, Francuske, Belgije, Estonije i Južne Koreje sa predstavama koje tragaju za novim oblicima lutkarske umjetnosti, ali ne zanemarujući tradicionalne forme, težeći modernom, savremenom, eksperimentalnom i postmodernom u estetici evropskog i svjetskog lutkarstva“, precizirala je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, moto ovogodišnjeg festivala je „Glumac, lutka, animacija“, koji predstavljaju ključne elemente u predstavama, a koji su opredijelili selektora i direktora Festivala Vitomira Mitrića u selekciji i u izboru ovogodišnjeg festivalskog programa.

Mitrić pojašnjava da glumac pokreće lutku i rađa se jedno od čuda umjetnosti lutkarskog pozorišta – čudo oživljavanja, jer se rađa živi lik, lutka sa karakterom.

„Prenosom lutkareve energije u predmet koji oživljava svojim pogledom i rukama, lutkar vjeruje u čarobnu moć animacije, vjeruje u moć lutke. Zbog toga je lik lutke na sceni uvijek spoj živog i neživog, dinamike i statike, koji se naizmjenično prepliću i što je to vidljivije gledaocu, time je jača snaga magije. Jedan od uslova profesionalizma glumca lutkara jeste sloboda da postoji i djeluje po pravilima koja diktira lutka“, kaže Mitrić.

Ovaj festival, ističe on, posebno je značajan za razvoj kulture i promociju Grada Istočnog Sarajeva, koga je postavio na mapu najznačajnijih gradova svjetskog lutkarstva.

„Tradicija duga skoro četvrt vijeka, učešće više od 200 ansambala iz 40 zemalja svijeta, bogat takmičarski i prateći program, `Lut fest` jasno i nedvosmisleno imenuju i karakterišu kao jednu od najznačajnih pozorišnih manifestacija za djecu u Republici Srpskoj. Izložbe, radionice, master klas predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti“, naglasio je Mitrić.

Ovogodišnji prateći program 24. „Lut festa“, čiji je organizattor Produkcija „Forum teatar“ Istočno Sarajevo, obilježiće okrugli sto o temi „Očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta, kroz tradiciju lutkarskog pozorišta“ i predavanje za vaspitače i pedagoge „Primijenjeno pozorište“ kao i radionice izrade lutaka i igranje šest lutkarskih predstava.

Sastanak Organizacionog odbora Festivala planiran je polovinom avgusta kada će predsjednik Odbora gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić sa načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale i članovima Odbora razmotriti prijedlog programa i donijeti odluku o načinu finansiranja Festivala i zatvaranja finasijske konstrukcije jedne od najznačajnijih manifestacija za djecu u Gradu Istočno Sarajevo.

Organizatori dodaju da se očekuje i odluka Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske o vanrednom finansiranju ovog festivala.

(www.palelive.com/Srna/Foto: Fb/Lut Fest)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare