Motika: Očekivana dobit 10 miliona KM

0
Motika: Očekivana dobit 10 miliona KM

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Milorad Motika izjavio je danas da ova firma u 2017. godini, koja je bila burna sa aspekta razvoja i brojnih dešavanja, očekuje dobit od oko 10 miliona KM.

„Što se tiče razvoja, u `Alumini` su napravljeni objekti fino precipitiranih hidrata, silika gela i zeolita, stanica za komprimovanje gasa, izmješten je transport ispred uprave zgrade na povoljniju lokaciju, te napravljeno obdanište“, rekao je Motika na konferenciji za novinare.

On je istakao da će „Alumina“ imati dobar finansijki rezultat, jer je poslije blokade računa u aprilu uspjela da izvrši konsolidaciju, da se stabilizuje i isporuči svu robu kupcima prema ugovorima.

Motika je rekao da je u „Aluminu“ ove godine investirano oko 25 miliona KM, dodajući da kompanija nije dizala kredite, već je u razvoj ulagala vlastita sredstva.

„Izgrađeni objekti za proizvodnju precipitiranih hidrata i za proizvodnju silika gela su u septembri i oktorbu ove godine pušteni u proizvodnju i već se iz njih isporučuje roba kupcima“, rekao je Motika.

Ističući da je firma „Zeohem“ iz Švajcarske izgradila istoimenu firmu preko puta „Alumine“, Motika je rekao da je ta firma počela sa radom i da koristi robu iz „Alumine“, te da je zaposlila pedesetak radnika, što je rezultiralo da se u ovoj godini u ova dva kolektiva zaposli oko 400 novih radnika.

On je naveo da je plan proizvodnje za 2018. godinu jako ambiciozan i da je predviđena izgradnja malo većeg proizvodnog objekat kako bi se mogli proširiti proizvodni kapaciteti.

„Svi novoizgrađeni objekti, na našu sreću, rade za poznate kupce, ali je problem u tome što nemamo dovoljno kapaciteta za te proizvode, zbog čega se moraju graditi novi objekti i nabavljati nova oprema za naredne faze prerade“, rekao je Motika.

On je naveo da će 2018. godine u „Alumini“ biti „gradilište“ kako bi se kompletirao proizvodni proces i ostvarila proizvodnja od oko 50.000 tona precipitiranih hidrata.

„Nadamo se da će 2018. godina biti riješen problem stečaja Fabrike glinice `Birač`“, rekao je Motika i dodao da bi time bio riješen i problem hipoteke, čime će biti stvorene pretpostavke za podizanja kredita kojima bi bili građeni novi proizvodni pogoni.

Motika kaže da je kompanija „Alumina“ plasira svoje prizvode u 44 zemlje na svim kontinentima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments