Momčilo Krajišnik stigao kući (foto)

0

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik stigao je večeras na Pale gdje ga je dočekalo više hiljada građana iz svih krajeva Srpske.

Krajišnik je na Pale došao oko 20.00 časova helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske, sa Aerodroma „Mahovljani“ kod Banjaluke.

Na Gradskom trgu na Palama građani su pripremili svečani doček za bivšeg predsjednika parlamenta Srpske i prvog srpskog člana Predsjedništva dejtonske BiH.

Krajišnik je danas iz Velike Britanije, gdje je služio zatvorsku kaznu pušten na slobodu, nakon što je izdržao dvije trećine.

On je večeras oko 18.00 časova sletio na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, a potom je avionom Vlade Republike Srpske prevezen na Aerodrom „Mahovljani“ kod Banjaluke.

Momčilo Krajišnik je Haškom tribunalu isporučen u aprilu 2000. godine, nakon što su ga na Palama uhapsili komandosi u okviru SFORA.

On je prvostepeno bio osuđen za zločine počinjene tokom rata u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/docek-momcila-krajisnika-pale-2013/] width=[54] height=[54] title=[Momčilo Krajišnik stigao kući] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

LJUBAV I POMIRENJE – SAMO TAKO MOŽE OPSTATI SRPSKA

Više hiljada građana iz svih krajeva Republike Srpske dočekalo je večeras na Gradskom trgu na Palama bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Momčila Krajišnika. Krajišnik je iz britanskog zatvora, nakon što je odlužio dvije trećine kazne, doputovao u Beograd, potom u Banjaluku, odakle je helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske večeras oko 20.00 časova došao na Pale.

Obraćajući se sa tribine na paljanskoj promenadi Krajišnik je zahvalio Republici Srpskoj i poručio da zajedno sa njenim građanima dijeli najsretniji trenutak u posljednjih 13 godina.

„U slobodi imamo Republiku Srpsku. Iz helikoptera sam vidio da se sve promijenilo i to nabolje“, rekao je Krajišnik.

On je pozvao stanovnike Republike Srpske na ljubav i pomirenje, jer će, kako je rekao, Srpska samo tako opstati.

Krajišnik je rekao da je za vrijeme zatočeništva prikupljao dokaze i da će u postupku pokušati da obori presudu i dokaže da nije ratni zločinac.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da je Haški sud odredio drakonsku kaznu Krajišniku, ali da je poznato da je to politički sud koji donosi političke odluke.

Dobrodošlicu Krajišniku poželjeli su i predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Miodrag Kovačević i jedan od bivših visokih funkcionera SDS-a Božidar Vučurević, koji su ocijenili da je pravda spora, ali dostižna i da je Krajišnik ležao u zatvoru za Republiku Srpsku, a da su zločini bili samo izgovor stranih sila.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala bio od aprila 2000. godine. Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom ratga nad nesrpskom stanovništvom u BiH na 27 godina, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17 marta 2009 godine izreklo kaznu od 20 godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare