Mokranjska Miljacka ponovo zagađena

0

02.08.2012. godine po drugi put u zadnjih mjesec dana je došlo do velikog zagađena Mokranjske Miljacke na potezu od Rogoušića nizvodno.

„Nakog velikog trovanja ribe i ogromne materijalne štete koju smo pretrpjeli početkom jula od do sada nepoznatog počinioca u četvrtak je došlo do trovanja rijeke fekalnim otpadom, zbog čega je ponovo nanesena velika šteta biljnom i životinjskom svijetu u rijeci.

Odmah smo sa ovom situacijom upoznali nadležne inspekcijske organe. Kao udruženje ribolovaca mnogo činimo na poribljavanju i čišćenju svih riječnih tokova u našoj opštini sa čim su upoznati svi naši građani. Pored našeg velikog entuzijazma, nismo u stanju sami zaštiti riječna korita od bacanja raznog otpada.

Na ovo već godinama upozoravamo  nadležne opštinske i republičke organe, ali osim obećanja, ništa konkretno nije rađeno da se ovaj problem sa trovanjem i raznim otpadom bačenim u rijeke trajno riješi.

Nadamo se da će počinioci biti otkriveni i protiv njih podnesena krivična prijava. Nećemo stati na upozorenju, sigurno ima načina da se ovaj dugogodišnji maćehinski odnos prema našim rijekama zaustavi, a odgovorni za trovanje, bacanje otpada i nerad adekvatno kazne.

Svi stanovnici opštine dobro znaju sa koliko entuzijazma radimo, da bi nam rijeke bile čiste. Zadnjih godina smo mnogo sredstava uložili da bi poribili naše rijeke, a ovakva zagađenja nam govore da radimo uzalud. Mnogo smo rada i vremena uložili da napravimo ribarski centar u Podgrabu, kako bi naša opština dobila jedno lijepo izletište.

Pozivamo vlasti i građane da svi zajedno promijenimo ovo stvarno sramotno stanje naših rijeka, mi smo spremni danima raditi, ali sami nećemo ništa postići“, stoji u saopštenju USR Bistrica Pale.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare