Mogući pravci razvoja – poljoprivreda i stočarstvo

0

ROGATICA – Mogući pravci razvoja Boričkog platoa su stočarstvo i poljoprivreda, sa posebnim akcentom na proizvodnji krompira, istaknuto je na okruglom stolu „Borički plato, pravci razvoja“, održanom na Borikama kod Rogatice.

Snježana Kanostrevac – Cvijetić iz Lokalne akcione grupe Devetak, koja je usvojila Strategiju ruralnog razvoja za opštine Rogatica, Sokolac i Han Pijesak, rekla je Srni da na ovom području postoje potencijali za razvoj turizma, budući da postoji Ergela konja i Hotel „Borike“, kao i brojni kulturno-istorijski spomenici.

Prema njenim riječima, razvijen je i otkup bilja i ljekobilja posredstvom „Povera“ iz Rogatice, a djeluje i Udruženje sakupljača ljekobilja i gljiva.

Ona je dodala da je u posljednjih godinu dana rehabilitovan put Rogatica – Borike, dužine 14.600 matara i ukupne vrijednosti četiri miliona KM, čiji je investitor bilo preduzeće „Putevi Republike Srpske“, a izvođač radova „Romanijaputevi“ sa Sokoca.

„Izgrađen je put Stara gora – Tatinica. Investitor je bilo rogatičko Šumsko gazdinstvo ‘Sjemeć’, a značaj puta je izlazak na rijeku Drinu i mogućnost eksplotacije šume iz ovog dijela opštine. Dužina puta je 6.845 metara, a izvođač ‘Romanijaputevi“, podsjetila je Cvijetićeva.

Udruženje proizvođača krompira je registrovalo robni žig „Borički krompir“, s ciljem zaštite proizvodnje ovog krompira i njegog plasmana, a urađen je i magacin za skladištenje krompira u Šetićima kod Rogatice.

Magacin je urađen donatorskim sredstvima, kapaciteta je 350 tona, a u vlasništvi preduzeća „Agromont“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare