Mladi pjesnici se predstavili čitalačkoj publici

0

SOKOLAC – Na Sokocu je promovisana knjiga pjesama šesnaestogodišnje Milice Borovčanin pod nazivom „Sunčev čovjek“, koja je iz štampe izašla prošle godine, ali zbog epidemije virusa korona nije ranije predstavljena čitalačkoj publici.

Mlada autorka je rekla novinarima nakon sinoćnje promocije da je „Sunčev čovjek“ njena druga zbirka poezije iz koje su neke pjesme već objavljene u književnim zbornicima i nagrađene na književnim konkursima.

Milica je navela da je njena druga knjiga nastavka prve koja nosi naziv „Bezimeni čovjek“, a objavljena je 2018. godine.

„U zbirci `Sunčev čovjek` zastupljeni su motivi prirode, duhovna poezija i tema prolaznosti. Likovi Bezimenog i Sunčevog čovjeka predstavljaju prototip neuhvatljivog i nedodirljivog dijela prirode, poznatog samo poetskim čulima“, rekla je Borovčaninova.

Pjesnikinja i književnica Jasmina Janković iz Srbije, jedan od recenzenata knjige, istakla je da je Milica svojim poetskim mladalačkim okvirom pokazala misaoni i misionarski put poete i čovjeka.

Književnik Nedeljko Žugić sa Pala u svojoj recenziji za ovu zbirku naveo je da je mlada pjesnikinja „posvećena i prosvijetljena božanskim sjajem svoje mladalačke duše, da traži i nalazi vedre proplanke, da niže blistave poetske zapise i ma gdje da ode u njoj teku zavičajne vode i čuje se huk buka na Kaljini“.

Zbirku poezije „Sunčev čovjek“ objavio je Književni fond „Sveti Sava“ sa Pala.

Milica je na promociji predstavila i drugi talenat izlažući svoje slike, a novac od prodaje usmjeren je u humanitarnu akciju „Za Jovanovo mjesto pod suncem“.

Čitalačkoj publici na Sokocu sinoć su svoje stihove predstavili i Đorđe Kovačević, učenik trećeg razreda sokolačke gimnazije čija je zbirka pjesma „U zagrljaju života“ izašla iz štampe 2017. i Anđela Radović, učenica devetog razreda osnovne škole sa Pala sa stihovima iz svoje knjige „Tinejdžerske misli“ objavljene 2020. godine.

U muzičkom dijelu programa učestvovale su Marijana Grujić – ovogodišnji predstavnik Sokoca na muzičkom takmičenju „Ritam Evrope“ i gitaristkinja Marija Bojat sa Sokoca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments