Pobjednik Petog preliminarnog takmičenja iz kineskog jezika i kulture „Kineski most“ je Mladenka Marković, student Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta na Palama.
Drugo mjesto osvojila je Ivana Milićević, dok je treća bila Jasna Čičić.

Mladenka Marković i Ivana Milićević predstavljaće BiH na 18. takmičenju iz kineskog jezika „Kineski most“ u Kini na kojem se očekuje 150 takmičara iz čitavog svijeta.

Šef Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta na Palama Bojana Pavlović rekla je da je nastupilo 12 takmičara na preliminarnom takmičenje „Kineski most“ koji predstavlja pripremu za svjetsko takmičenje iz kineskog jezika.

„Jedanaest takmičara je sa Katedre za sinologiju i jedan sa Konfucijevog instituta u Sarajevu. Studenti su se takmičili u poznavanju kineskog jezika, kineske kulture kroz ples, recitaciju, pjesmu i drevne kineske vještine“, rekla je Pavlovićeva nakon takmičenja koje je održano u Kulturno-sportskom centru Pale.

Prošlogodišnji pobjednik preliminarnog takmičenja „Kineski most“ Anđela Đorđa, koja je student četvrte godine kineskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu na Palama, rekla je da je donijela brojna iskustva iz Kine gdje je boravila 20 dana na Svjetskom takmičenju.

Ona je dodala da svaka država u svijetu u kojoj se nalazi Konfucijev institut šalje svog takmičara u Kinu da se predstave svojim talentom iz oblasti kineskog jezika i kulture.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović izrazio je zadovoljstvo što je Fakultet i ove godine suorganizator takmičenja, jer se na taj način nastavlja saradnja sa kineskim partnerima.

„U prethodne dvije godine postignut je značajan uspjeh u međunarodnoj saradnji sa više kineskih univerziteta. Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu postao je jedan od osnivača škola alijanse `Put svile`, čime je naša saradnja sa kineskim partnerima značajno produbljena“, istakao je Mastilović.

On je podsjetio da je Katedra za sinologiju na Fakultetu, koja postoji od 2011. godine, postala jedna od najuspješnijih katedri, a studijski program za kineski i engleski jezik jedan od programa za koje vlada najveće interesovanje studenata.

Savjetnik Kineske ambasade u BiH DŽo Jen nada se da će takmičenje „Kineski most“ biti plaforma za saradnju između Kine i BiH naročito u oblasti kulturne razmjene.

Preliminarno takmičenje iz kineskog jezika i kulture organizovala je Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa Kineskom ambasadom u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments