Mlada Bosna borila se za oslobođenje

0

SOKOLAC – Pokret “Mlada Bosna” okupljao je omladince svih vjeroispovijesti u BiH koji su se borili za oslobođenje od austrougarske vlasti i ujedinjenje u jugoslovensku državu, istaknuto je na predavanju o uzrocima Prvog svjetskog rata i o “Mladoj Bosni”, koje je održano na Sokocu.

Profesor istorije u osnovnoj školi na Sokocu Tomislav Tamburić rekao je sinoć na predavanju da je kod članova “Mlade Bosne” preovladavala jugoslovenska orijentacija, a naslanjali su se na Srbiju koja je zajedno sa Crnom Gorom bila jedini dio slobodnih država južnog slovenstva.

Tamburić je povodom sto godina od početka Prvog svjetskog rata istakao da je jedan od povoda sukoba bilo ubistvo austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanta 28. juna 1914. godine u Sarajevu, na koga je atentat izvršio član “Mlade Bosne” Gavrilo Princip.

Prema njegovim riječima, članovi tog pokreta u početku su se protiv austrogarske vlasti borili osnivanjem čitalačkih klubova u školskim bibliotekama, gdje su držali predavanja o teškom položaju srpskog naroda pod okupacijom i o potrebi nacionalne borbe.

Tamburić je istakao da su austrougarske vlasti zabranjivale rad tim klubovima, pa su mladobosanci počeli da osnivaju ilegalne klubove i kružoke i da razmjenjuju knjige.

“Članovi `Mlade Bosne` nisu imali vođu, ali su bili istaknute ličnosti tog vremena. Među njima je bio pisac Ivo Andrić, koji je poslije sarajevskog atentata osuđen kao simpatizer, a iz zatvora je izašao poslije završetka Prvog svjetskog rata”, podsjetio je Tamburić.

Sedam atentatora – članova “Mlade Bosne” bili su Gavrilo Pricip, Trifko Grabež, Nedeljko Čabrinović, Danilo Ilić, Vaso Čubrilović, Muhamed Mehmedbašić i Cvjetko Popović.

Danilo Ilić, kao punoljetni atentator, osuđen je na smrt vješanjem, dok su Gavrilo Princip i Trifko Grabež osuđeni na 20 godina teške temnice. Princip je umro krajem Prvog svjetskog rata.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments