Mjere štednje donose značajne uštede

0

ZVORNIK – U Opštinskoj upravi Zvornik i ove godine, kao prethodne četiri godine, na snazi je odluka kojom su plate funkcionerima smanjene su za 15 odsto, a radnicima sa platama većim od 800 KM za 10 odsto.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević rekao je novinarima da su ovo neke od mjera štednje u Opštinskoj upravi koje se primjenjuju s ciljem stabilizacije budžeta.

“U skladu sa odlukama koje smo donijeli 2009. godine i instrukcijama i sugestijama Vlade Republike Srpske, mi već petu godinu primjenjujemo mjere koje imaju za cilj kako stabilizaciju budžeta, tako i pokazivanje na ličnom primjeru da se mora štedjeti i da se neki troškovi moraju svesti u okvire koji su prihvatljivi”, rekao je Dragičević.

On je dodao da je, u skladu s tim, na posljednjoj sjednici lokalne skupštine donesena odluka o smanjenju plata funkcionerima od 15 odsto, što je na godišnjem nivou, s obzirom da su zaposlena samo četiri funkcionera, oko 20.000 KM.

“To nisu ogromna sredstva, ali na ličnom primjeru najodgovornijih ljudi u lokalnoj samoupravi doprinosimo ublažavanju posljedica ekonomske krize. Osim ove mjere, za 10 odsto su umanjene plate veće od 800 KM, dok za zaposlene koji imaju plate manje od 800 KM nema umanjenja, jer bi svako smanjenje sigurno bio značajan udar na njihov budžet”, kaže Dragičević.

On je preciziirao da se ova smanjenja plata primjenjuju od 1. januara do 31. decembra ove godine.

Dragičević je dodao da se u Opštinskoj upravi primjenjuju i mjere uštede na potrošnji goriva i korišćenju službenih vozila, kancelarijskom materijalu, na dnevicama, koje se, osim vozačima, ne isplaćuju.

Odlasci na seminare i edukacije su svedeni na samo one koji su neophodni, dok su troškovi električne energije koji se odnose na zgradu opštine i druge objekte Opštinske uprave, javnu rasvjetu u gradu i javnu rasvjetu u seoskim mjesnim zajednicama u poređenju sa 2009. godinom, kada su na godišnjem nivou bili oko 360.000 KM, smanjeni na 180.000 do 200.000 KM.

U prošloj godini je uvedena i kontrola korišćenja fiksnog telefona, gdje je na godišnjem nivou ostvarena ušteda od skor 20.000 KM. “Sve ove mjere naložene su da se primjenjuju i u javnim ustanovama i preduzećima od lokalnog interesa i na godišnjem nivou one donose uštede od blizu 500.000 KM”, rekao je Dragičević.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments