Mitropolit Hrizostom služio prvu liturgiju na Sokocu

0
Mitropolit Hrizostom služio prvu liturgiju na Sokocu

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas svoju prvu Svetu arhijerejsku litrugiju u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Arhijerejskog namjesništva.

Mitropolit Hrizostom je, obraćajući se vjernicima, govorio o mukama i stradanju Gospoda Isusa Hrista, koji je iz svoje prevelike ljubavi prema čovjeku postao sluga i podnio najviše muke i stradanja na krstu da bi spasio čovjeka i svijet.

On je podsjetio da hrišćani treba da čine ljudima ono što bi željeli da ljudi čine njima.

„Mi hrišćani ne živimo van svijeta, mi živimo u svijetu sa ljudima, bilo sa našom braćom hrišćanima ili sa drugima koji nisu hrišćani, koji ne poznaju Gospoda Hrista. Gospod upravo traži od nas da činimo onako drugima kao što bi željeli da oni nama čine, a svako bi želio da mu se uvijek čini dobro, da bude svako prema njemu dobar, plemenit i savršen“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski podsjetio je vjernike na Božiju zapovijest da treba ljubiti i neprijatelje svoje, jer je i sam Gospod Isus Hristos to činio kad su ga razapeli na krst, molivši za njih da im Bog oprosti grijehe.

Mitropolit Hrizostom je u svojoj besjedi podsjetio i na poučnost čitanja Jevanđelja i svake riječi Gospodnje, jer je to duhovna hrana kojom se hrišćani hrane i iz koje izvlače sve ono što je potrebno za njihovo spasenje.

„Zato je Gospod rekao da idemo i propovijedamo upravo tu nauku svima i svakome i dok se god ne ispuni nauka njegova po cijelom svijetu neće biti dolaska Gospodnjeg. I zato uvijek kada slušate riječ Božiju dobro da razumijete šta Gospod nama poručuje, a uvijek jedno poručuje – da budemo savršeni kao što je savršen Otac naš nebeski“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Nakon današnje Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu njegovo visokopreostveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rukopoložio je u čin prezvitera LJupka Medovića iz Štrbaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare