Mitropolit Hrizostom služio liturgiju, uručena priznanja

0

HAN PIJESAK – Na Han Pijesku je danas povodom slave Crkve Svetog velikomučenika Pantelejmona, kao i Dana i slave opštine, služena Sveta arhijerejska litrugija, a uručena su i opštinska priznanja.

Svetu arhijerejsku litrugiju u Crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona služio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Liturgiji je prethodilo služenje pomena, polaganje vijenaca i cvijeća u spomen-sobi, polaganje vijenaca kod spomenika poginulim srpskim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i spomenika poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Mitropolit Hrizostom je u obraćanju vjernicima poželio da budu revnosni u svemu što Gospod daje, kao što je bio Sveti Pantelejmon.

„Tako i mi trebamo svoje talente koje nam je Bog dao, da to mnogostruko umnožimo, da nas Gospod prepozna kao Svetog Pantelejmona, kao vjernog i dobro slugu kome je malo dao, a koji je učinio i mnogo dobra ovom svijetu podario“, naglasio je mitropilit Hrizostom.

Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić rekao je danas novinarima da je između dvije krsne slave realizovano više projekata od posebnog značaja za život građana ove lokalne zajednice.

On je naglasio da je izvršena adaptacija vodovoda, za šta je u proteklih 1,5 godinu izdvojeno oko 500.000 KM, a čime je riješen tridesetogodišnji problem u vodosnabdijevanju Han Pijeska.

Đurić je istakao da se radi i na dalekovodu iz pravca Sokoca, čime će potrošači struje na Han Pijesku imati dvojno napajanje da bi se riješio problem prekida u zimskom perodu, jer je do sada snabdijevanje bilo samo iz pravca Vlasenice, a vrijednost ove investicije je oko 100.000 KM.

„Rekonstrukcija Vile Karađorđevića konačno će početi za 15 dana, sve je pripremljeno, izabran izvođač radova, čime ulazimo u jedan bitan projekat koji će predstavljati regiju na mapi turističke ponude“, rekao je Đurić.

On je naglasio da za radove u prvoj fazi planirano 570.000 KM bez PDV-a, za šta očekuju obećanu pomoć od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a ukupna planirana vrijednost projekta rekonstrukcije iznosi 4.200.000 KM.

Đurić je podsjetio da lokalna uprava u narednih 15 dana očekuje konačno rješenje da Han Pijesak bude registrovan kao vazdušna banja, čime se realizuje priča koja ovdje postoji već 100 godna, a to je da je ovaj prostor drugi u Evropi po prisustvu ozona u vazduhu.

Bojan Radović, predsjednik opštine Aranđelovac, izrazio je zadovoljstvo što danas prisustvuje proslavljanju krsne slave i Dana bratske opštine Han Pijesak, sa kojom ih povezuje bratsko prijateljstvo nepunih 50 godina.

On je dodao da je za njega bila velika čast da posjeti spomen sobu i položi vijenac na spomenik svima koji su dali živote za slobodnu Republiku Srpsku.

Radović je istakao da su veliki napori načelnika opštine Han Pijesak doprinijeli tome da se pokrene veliki zamajac u ovoj opštini koja će biti jedna ozbiljna turistička destinacija.

Na današnjoj svečanosti načelnik opštine Han Pijesak uričio je Povelja opštine Vanji Drljiću, vlasniku kampa „Jazavčije rupe“ u Malom Polju, za poseban doprinos u razvoju turizma u ovoj lokalnoj zajednici.

Zlatna plaketa ove opštine uručena je protojereju-stavroforu Branku Brežančiću, parohu hanpjesačkom za 36 godina predanog službovanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Han Pijesak.

Zlatnu značku opštine Han Pijesak uruečna je odbojkašici Ani Terzić za uspjeh u ovom sportu i proslavljanju Odbojkaškog kluba Han Pijesak, u kojem je napravila prve korake, a potom pokazala kako nadarena djeca trudom i radom ostvariti prave rezultate.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare