Mitropolit Hrizostom osveštao zvono za spomen-crkvu u Jošanici

0

FOČA – Mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas u Gornjoj Jošanici kod Foče zvona i krstove za Hram Svetih Ćirila i Metodija, spomen-crkvu koja se gradi za duše srpskih civila i boraca iz ove mjesne zajednice poginulih u proteklom ratu, nakon čega je služen i parastos.

Mitropolit dabrobosanski poručio je mještanima da nikada ne zaborave svoje pokojnike i njihovu žrtvu.

„Neka ova znamenja budu upravo ponos ovoga hrama i ovoga sela, znak vaše pobjede. Mnogi misle da pobjeđuju ubijajući druge, međutim, pobjeđuje onaj koji oprašta, koji ima ljubavi prema Bogu i prema svome rodu i koji gradi kao što vi gradite u spomen na one koji su stradali. Vi ste pobjednici“, poručio je mitropolit Hrizostom mještanima Jošanice.

Hram Svetih Ćirila i Metodija, u spomen na 56 srpskih civila koje su zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH na Nikoljdan 1992. godine, ali i na sve Srbe iz Jošanice poginule u proteklom ratu, počeo je da se gradi prije dvije godine prilozima vjernika.

Crkva je ukrovljena, a od danas je krase i zvono i krstovi.

Zvono je dar Mira Vreća, a krstovi Vasa Blagojevića i Veroslava Kulića.

Dušanka Lalović, svjedok zločina u Jošanici i član Građevinskog odbora, istakla je da će hram biti molitveno mjesto sabiranja Jošaničana.

Prilozi za crkvu mogu se uplatiti na žiro-račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722, a iz inostranstva na devizni račun: 555 00000 20 567 219.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, muslimanska vojska iz Goražda je u cik zore istovremeno upala u desetak jošaničkih sela svirepo ubivši 56 srpskih civila, među kojima je bilo troje djece, te veliki broj žena, djevojaka i starih i nemoćnih.

Predmet se dugo godina vodio u Tužilaštvu u Trebinju, koje nikada nije podiglo nijednu opštužnicu, a zatim ga je preuzelo Tužilaštvo BiH, ali se na optužnice još čeka.

Zvanično obilježavanje 26 godina nikoljdanskog stradanja biće održano u nedjelju, 27. maja kod spomenika u blizini crkve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare