Mitropolija dabrobosanska važan stub ostanka i opstanka Srba

0

ISTOČNO SARAJEVO – Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i Mitropolija dabrobosanska važan su stub ostanka i opstanka srpskog naroda, zaključeno je na današnjem sastanku mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predstavnicima Gradske uprave.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom rekao je da je čin ustoličenja bio važan događaj za Crkvu, Sarajevo i pravoslavne vjernike i da je pred njim veliki posao na duhovnoj obnovi i objedinjavanju srpskog naroda oko svih velikih vrijednosti – duhovnih, nacionalnih i kulturnih.

Mitropolit Hrizostom podsjetio je na svog prethodnika mitropolita Nikolaja, za kojeg je rekao da je mnogo učinio za Istočno Sarajevo i cijelu Eparhiju, a posebno premještanjem Bogoslovije Sveta tri jerarha sa Divčibara u Foču i otvaranjem duhovne akademije, koja je prerasla u fočanski Bogoslovski fakultet.

„Svi mitropoliti doprinosili su da srpski narod u Sarajevu i cijeloj Mitropoliji bude poseban u istoriji i na tom ću se putu, zajedno sa srpskim narodom, truditi da što više učinim kako bi on osjetio blagodeti koje treba da osjeti“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Vuković je nakon sastanka sa mitropolitom Hrizostomom u Administrativnom centru grada Istočnog Sarajeva istakao da je grad Istočno Sarajevo uvijek imao dobre odnose sa SPC i da će ih imati i ubuduće.

„Razgovarali smo danas i o konkretnim stvarima, kao što su određene lokacije i objekti koji su u vlasništvu Mitropolije dabrobosanske, odnosno SPC, a čiji status treba da bude rješavan u narednom periodu“, rekao je Vuković i naveo primjer objekta SPC koji se nalazi u krugu nekadašnje kasarne „Slaviša Vajner Čiča“ u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o izgradnji započetih crkava na području grada, među kojima je i Saborni hram na Palama.

„Zajedno ćemo se truditi da u narednom periodu završimo započeto“, dodao je Vuković u izjavi medijima.

Nedavno ustoličenje mitropolita Hrizostoma u tron mitropolita dabrobosanskih Vuković je ocijenio kao jedan od najvažnijih događaja u posljednje vrijeme za Srbe u Istočnom Sarajevu, a posebno za mali broj Srba koji je ostao u federalnom Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić, te predsjednik Skupštine grada Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić i potpredsjednik Skupštine Vinko Radovanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare