Mitrić: Kultura je potisnuta na margine društvenog života

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vitomir Mitrić, direktor „Forum teatara“ Istočno Sarajevo, ocjenjuje da je kultura u Republici Srpskoj, i faktički i institucionalno, potisnuta na margine društvenog života.

Mitrić je osnivač i organizator Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za djecu „Lut-festa“, Filmskog festivala dokumentarnog, kratkometražnog i animiranog filma „Prvi kadar“ i „Dana poezije za djecu“.

„Pošto su, zbog finansijskih poteškoća, otkazane mnoge značajne kulturne manifestacije i festivali i mi smo bili primorani da 18. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu `Lut-fest` iz maja pomjerimo za oktobar.

Zbog toga sam ne samo ja, nego i svi drugi kulturni poslenici, veoma zabrinut za manifestacije koje su bile planirane za realizaciju u ovoj godini“, naglašava Mitrić za Srnu.

On smatra da bi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske trebalo da sistemski riješi finansiranje kulturnih manifestacija koje su od interesa za Republiku Srpsku.

Tako bi trebalo riješiti i međunarodno afirmisane manifestacije čiji su organizatori ljudi, udruženja i institucije iz Srpske, kako se ne bi stalno dolazilo u skoro bezizlazne situacije.

„Niko ne zna na koliko odobrenih budžetskih sredstava možemo računati u toku tekuće godine, veliki problem je i to što resorno ministarstvo još uvijek nije raspisalo konkurs za manifestacije koje bi trebalo da budu održane u ovoj godini.

Podsjećam da nam nisu doznačena ni sredstva za prošlu godinu, a svi odobreni projekti su realizovani na visokom programskom nivou“, navodi Mitrić.

On dodaje da bi i Grad Istočno Sarajevo trebalo da se potrudi i da obezbijedi veći iznos budžetskih sredstava za kulturne manifestacije koje su stekle visok programski kvalitet i međunarodnu reputaciju i karakter, što se ne odnosi samo na dramsku i pozorišnu, već i na muzičku i likovnu umjetnost, kao i na književnost.

Prema njegovim riječima, neophodno je učiniti dodatne napore radi još kvalitetnijeg rangiranja kulturnih manifestacija čiji su organizatori i autori sa područja Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

„Međunarodni festival lutkarskih pozorišta za djecu `Lut-fest` rangiran je kao najznačajnija i najkvalitenija manifestacija u Republici Srpskoj kada je riječ o pozorišnoj umjetnosti, međutim, nije adekvatno finansijski nagrađena prema tom rejtingu“, navodi Mitrić.

On ističe da ni lokalne institucije kulture poput kulturnih centara nemaju ni snage ni kapaciteta da snažnije podrže ili kreiraju razvoj i afirmaciju kulturnog života na ovom području.

„Možda bi formiranje određene komisije za kulturu na nivou Grada Istočno Sarajevo moglo dati konkretnije i ohrabrujuće rezultate, posebno na planu rangiranja i finansiranja kulturnih manifestacija, koje su od šireg društvenog interesa“, smatra Mitrić, koji je i selektor „Lut-festa“.

Direktor „Forum teatra“ napominje da su i predstavnici škola i vrtića sa područja Istočnog Sarajeva izrazili žaljenje zbog problema u finansiranju 18. „Lut-festa“, ističući da su djeca veoma razočarana zbog odgađanja Festivala.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala, čiji je moto „Lutkarski bal punoljetstva“, trebalo bi da učestvuje 11 pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, NJemačke, Estonije i Egipta.

Po prvi put bi publici u Istočnom Sarajevu trebalo da se predstave Silvija Bart, čuvena lutkarka iz NJemačke, sa predstavom „LJubav za tri narandže“, te Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta, sa predstavom „Arzak“, Abdeltfa Mostfa.

U bogatom pratećem programu pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“, osim predstava, trebalo bi da publika i učesnici uživaju u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjima nagrađenog lutkarskog teksta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare