Mirjanić: Prošla godina jedna od najlošijih u pčelarskom svijetu

0
Mirjanić: Prošla godina jedna od najlošijih u pčelarskom svijetu

ZVORNIK – Prošla godina bila je jedna od najlošijih za pčelare, koji nisu imali puno izbora da pomognu pčelinjih društvima i ostvare proizvodnju, rekao je Srni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Mirjanić.Mirjanić, koji je danas u Zvorniku održao predavanje o radovima u pčelinjaku, izrazio je nadu da će pčelarska sezone ove godine, biti dobra.

On je istakao da je pčelare upoznao o neophodnosti pravovremenog proširenja legla i adekvatne zamjene matica s ciljem da se, ako vremenske prilike dozvole, što više iskoriti predstojeća pčelinja paša.

Predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem“ Zvornik Radovan Stevanović rekao je da je prošla godina bila veoma loša za pčelare sa područja zvorničkog kraja kada je riječ o unosu meda i ostalih pčelinjih prinosa, te da su imali slučaj da su morali nekoliko pčelinjih društava zbog bolesti „američka trulež“.

On je napomenuo da resorno ministarstvo Vlade Republike Srpske daje pet KM podsticaja po košnici, te da broj košnica za podsticaj, koje su registrovane, nije limitiran.

Stevanović je rekao da gradsko Odjeljenje za društvene djelatnosti, privredu i poljoprivredu izdvaja sedam KM za pčelare koji imaju do 50 registrovanih pčelinjih košnica.

Predavanje je organizovalo Udruženje pčelara „Bagrem“. Udruženje broji oko 110 članova i ima do 15.000 košnica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments