Ministar uručio ključeve ocu dva poginula borca

0

ZVORNIK – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić danas je u Zvorniku uručio ključeve stana Mići Kostiću kojem su u proteklom ratu poginula dva sina.

Kostiću su uručeni ključevi stana površine 62 metra kvadratna, čiju kupovinu su finansirali resorno ministarstvo i opština Zvornik.

Mićo Kostić i njegova supruga Mara u ratu su izgubili dva sina, a ranjeni su im bili još jedan sin i kćerka. U novom stanu će, kažu, živjeti sa sinom, snajom i unucima.

Na području opštine Zvornik za boračke kategorije do danas su dodijeljene 72 stambene jedinice, a na konačnoj rang-listi ostalo je još 37 korisnika koji treba da budu stambeno zbrinuti i 45 porodica kojima je potrebno obezbijediti nepovratnu novčanu pomoć.

Đokić je rekao da se u toku 2014. godine može očekivati završetak programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u ovoj opštini.

„Čim opština Zvornik pripremi projekat, definiše lokaciju i stvori pretpostavke za građenje, raspisaćemo tender, izabrati izvođača i izgraditi stanova u koje će, verujem, porodice biti moguće useliti u 2014. godini“, rekao je Đokić nakon razgovora sa zvorničkim načelnikom Zoranom Stevanovićem.

On je naveo da će realizacija programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida biti nastavljen i u cijeloj Republici Srpskoj gdje nije završen.

„Ove godine obezbijedili smo dodatnih 5.000.000 KM tako da na raspolaganju imamo 10.000.000 KM za stambeno zbrinjavanje. Od ranije imamo saglasnost Narodne skupštine da se možemo i kreditno zadužiti da bi ovaj program okončali za dvije godine“, istakao je Đokić.

On je ocijenio da je ovaj program stambenog zbrinjavanja najhumaniji koji je realizovan u periodu poslije rata vodila Republika Srpska.

„Želim da kažem da smo za ovaj program, koji traje od 2008. godine, do sada izdvojili 52.000.000 KM i na taj način želim da demantujem sve koji govore da Srpska nije dovoljno učinila za ove kategorije“, istakao je Đokić.

Pohvalivši projekat načelnika Stevanovića i lokalne uprave kroz koji je omogućeno zapošljavanje osam pripravnika iz kategorije djece porodice poginulih boraca, Đokić je rekao da se nada da će u narednom periodu biti obuhvaćeno još nekoliko djece iz ove kategorije.

On je istakao da zapošljavati treba i druge, naročito mlade, pa se danas govorilo i o podsticaju zapošljavanju.

Ministar Đokić je naveo da je u toku priprema akcioni plan zapošljavanja u ovoj godini za koji se nada da će biti usvojen naredne nedjelje na sjednici Vlade Rpublike Srpske.

Prema njegovim riječima, za podsticaj novog zapošljavanja ove godine je planirano 20.000.000 KM.

Polovina od tog iznosa biće izdvojena iz budžeta Republike Srpske, a preostali dio putem Zavoda za zapošljavanje i sredstava koja se izdvajaju za nezaposlena lica.

Đokić smatra da se, ukoliko bude zainteresovanih poslodavaca da na ovaj način koriste podsticajna sredstva Srpske, može obezbijediti otvaranje nekoliko hiljada novih radnih mjesta u toku ove godine.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović zahvalio je Vladi Republike Srpske što će pitanje konačnog stambenog zbrinjavanja prioritetnih boračkih kategorija biti riješeno krajem ove ili naredne godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare