Mine ostaju, donatori odlaze

3
Ilustracija

BANJALUKA – Politike u BiH moraju da se dogovore kako će da izdvajaju novac za deminiranje jer se donatori polako povlače, a sumnjive površine pod minama ostaju, izjavio je direktor Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/ Saša Obradović.

Obradović je istakao da se proces deminiranja u BiH odvija sporo jer nije izdvojen novac za te namjene sa svih nivoa vlasti, a obećan je pri izradi Strategije o protiminskom djelovanju za period 2019-2025.

On je naveo da će ove godine uslijediti i revizija Strategije i nada se da će svi nivoi vlasti u BiH shvatiti da zajedničkim snagama treba ukloniti mine sa prostora Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta jer se donatori polako okreću Ukrajini, Siriji i drugim zemljama.

„Bojim se da će BiH ubuduće o ovom pitanju biti zaboravljena od donatora“, rekao je Obradović za „Glas Srpske“.

On je dodao da je odobreno produženje Strategije do 2027. godine, a da će ova godina dati jasne pokazatelje kada bi trebalo da bude završen proces deminiranja.

„Mnogi faktori utiču na ovaj proces koji je opasan i otežan jer nema sluha za deminiranje i pomoć stanovništvu koje više od 25 godina živi pored minskih polja“, istakao je Obradović.

On je podsjetio da je prošle godine jedna osoba stradala od mina, kada je zalutala i ušla u minsko polje.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Ilustracija/Nezavisne novine)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

milijarde prošle, mine ostale..

Neka ih traže oni koji su ih i postavili.

tebi ne smetaju?