Milunović: Zaštititi svakog Srbina

0

SOKOLAC – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas, povodom ročišta generalu Milomiru Savčiću, da je potrebno zaštititi svakog Srbina i upitao da li će možda sljedeći korak biti zabrana pričanja o tome kako su Srbi poklani u Drugom svjetskom ratu?

„Dotle seže sloboda po njihovim mjerilima na ovim prostorima. To tako neće moći“, rekao je Milunović novinarima i naglasio da je vrijeme za jedinstvo u Srpskoj.

Milunović je podsjetio da je Savčić imao određene vrste zabrana, ali da se ovo zbog čega su ga pozvali danas nije odnosilo ni na jedan od data tri vida zabrane, nego na njegove izjave o događajima iz proteklog rata.

Ministar je ocijenio da je na ovaj način vidljivo da je bitno samo da je optužen Srbin, da se protiv njega vodi postupak i da Tužilaštvo ima dovoljno vremena i da prati izjave i čak na osnovu izjava koje nisu vezene za sam postupak pozivaju.

„Na drugoj strani imaju veliki broj njihovih komandanata koji su činili ratne zločine u Krajini, Sarajevu i Podrinju, koji nisu ni izbliza pozvani, a kamoli procesuirani za svoje zločine“, izjavio je Milunović.

On je ocijenio da se povjerenje između naroda se može uspostaviti samo ako njihov Sud, koji djeluje sada na prostoru BiH bude objektivan, a danas je daleko od svoje objektivnosti.

Milunović je, povodom obilježavanja krsne slave Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, izjavio da se na ovaj dan na Sokocu ratni-vojni invalidi prisjećaju vremena iz odbrambeno-otadžbinskog rata i odaju dužnu počast svojim saborcima koji su poginuli u tom ratu i sahranjeni na „Malom Zejtinliku“.

„To su borci koji su, nakon što su odbranili, morali napuštiti svoja ognjišta i imanja, prema slovu Dejtonskog sporazuma i gotovo hiljadu svojih poginulih srodnika i saboraca prenijeti na `Mali Zejtinlik` gdje sada počivaju u miru“, rekao je Milunović.

On je rekao da Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Srpske sa Savezom ratnih vojnih invalida /RVI/ ima dobru dugogodišnju saradnju i da su oni svojim aktivnostima umnogome doprinijeli položaju RVI, posebno za teže kategorije u Srpskoj, zajedno sa Udruženjem amputiraca Republike Srpske.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac naglasio je da je krsna slava ovog saveza danas obilježena služenjem pomena i polaganjem vijenaca na Vojničkom spomen groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu, na kojem je sahranjeno oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da je obaveza preživjelih boraca da se uvijek sjećaju svojih poginulih drugova, kao što to čine i povodom slave Saveza Svetog Pantelejmona, čiji je domaćin danas Udruženje RVI Sokolac.

Vrhovac je naglasio da je danas održana radna i svečana sjednica Predsjedništva Saveza RVI Srpske na kojoj je, između ostalog, donesen zaključak kojim se od svih institucija u Srpskoj traži da sve odluke donesene na Narodnoj skupštini Srpske u vezi sa nametnutom dopunom zakona o Krivičnom postupku BiH u narednom peridou budu primijenjene, te da se na sve moguće načine spriječi ono što je visoki predstavnik u BiH u ostavci nametnuo.

On je rekao da obilježavanju krsne slave prisustvuju i Udruženje ratnih vojnih invalida Rogatica, te članovi iz Saveza ratnih vojnih invalida Pokrajine Vojvodina iz Udruženja ratnih vojnih invalida iz Sombora i Srbobrana.

Vijence na „Malom Zejtinliku“ položili su delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Savaze ratnih vojnih invalida i Udruženja RVI Sokoca i Rogatice, deleagcija Skupštine opštine Sokolac, te delegacija Udruženja ratnih vojnih invalida iz Sombora i Srbobrana.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare