Miljevina i Čelebići bez prvačića

0

FOČA – Područne osnovne škole u fočanskim mjesnim zajednicama Miljevina i Čelebići, prema rezultatima upisa, u narednoj školskoj godini neće imati prvačića.

Dok za petorazrednu školu u Čelebićima, sa svega šest učenika, taj podatak nije neuobičajen, u devetorazrednoj školi u rudarskom naselju Miljevina, udaljenom 15 kilometara od Foče, ovo će biti prva školska godina bez prvačića.

„Desilo se da imamo generaciju bez prvačića, ali prema podacima kojima raspolažemo, već naredne godine imaćemo 12 djece za upis u prvi razred, koliko ih je bilo i prošle godine“, rekla je Jelena Čančar, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“, kojoj pripada odjeljenje u Miljevini, koje trenutno ima 93 učenika.

Ona je istakla da je na nivou cijele škole ove godine upisano 80 prvačića, sedam više u odnosu na prethodnu godinu.

U Osnovnoj školi „Veselin Masleša“, u prvi razred upisano je 55 djece, što je 11 manje u odnosu na prošlu godinu, tako da će na području cijele opštine u školskoj 2014/2015. godini u prvim razredima biti 135, umjesto sadašnjih 139 učenika.

Područno odjeljenje te škole u Čelebićima, planinskom kraju udaljenom oko 45 kilometara od grada, prije dvije godine je odlukom resornog ministarstva sa devetorazrednog svedeno na petorazredno.

Direktor škole Radoje Miletić ističe da je to dodatno uticalo na migraciju stanovništva. „Kada učenici dođu do šestog razreda, roditelji se ne mogu gore zadržavati, nego moraju seliti i tražiti smještaj u Foči, a samim tim u grad vode i mlađu djecu“, rekao je Miletić.

On je istakao da se svake godine smanjuje broj učenika u Čelebićima, te da ih je ove godine bilo šest, a da će ih u narednoj školskoj godini ostati najviše četiri, a moguće čak i svega dva đaka.

Miletić je naglasio i problem prevoza đaka. „Odavno nam je problem prevoz iz Daničića, Kamena i Kozje Luke, jer nema lokalnog autobusa. Takođe, autobuski prevoz nikako nije organizovan na pravcu Foča – Čelebići, vjerovatno zbog malog broja stanovnika na toj relaciji“, rekao je Miletić.

U posljednjih nekoliko godina, na području opštine Foča ugašene su područne škole u Jošanici, Brusnima i Kutima.

Pored dvije centralne škole u gradu, u opštini Foča postoje područne devetorazredne škole u Miljevini, Brodu, Popovom Mostu, te petorazredna područna odjeljenja u Dragočavi, Mješajama i Čelebićima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare