Mićić: Udruženim snagama riješiti određene probleme u privredi

0

U privredi postoje problemi i ovo nije najbolji ambijent za privređivanje, pa zato udruženim snagama sa gradom Istočno Sarajevo i opštinama u sastavu grada treba to pokušati riješiti, rekla je danas direktor Područne Privredne komore Istočno Sarajevo Vinka Mićić.

Ona je izjavila novinarima prije radnog sastanka na Palama o temi „Sagledavanje aktuelne problematike i unapređenje međusobne saradnje“ da su oni poslovno udruženje i njihov osnovni zadatak jeste unapređenje i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Mićićeva dodaje da su prije dvije godine zajedno sa predsjednikom Privredne Područne komore Istočno Sarajevo LJubišom Tanićem imali vizije da obrađuju teme iz privrede nakon čega analiziraju šta je urađeno.

„Za protekli period obradili smo dosta tema iz građevinarstva, turizma, zakon o javnim nabavkama, protivpožarne zaštite. Iznesen je veliki dio problema i dali smo neke smjernice za poboljšanje predstavnicima grada Istočno Sarajevo i lokalnim zajednicama u sastavu grada. Danas imamo sastanak sa njima kako bi vidjeli poslije dvije godine da li je išta od te problematike promijenjeno“, istakla je Mićićeva.

Prema njenim riječima, obrađivali su teme iz oblasti građevinarstva s obzirom na to da je nedavni zemljotres u Turskoj poslao opomenu da svi moraju raditi na tom polju, jer se licence zloupotrebljavaju kod nadzora samih objekata.

Ona kaže da su u oblasti turizma vidjeli da nema dovoljne naplate boravišne takse, što treba popraviti, a da bi uspjeli u tome, svi nivoi vlasti moraju zajedno da rade.

„Privredna komora nema izvršnu vlast, već daje određene smjernice i prijedloge. Ostalo je na organima na višim nivoima vlasti hoće li unaprijediti neke stvari ili ne“, poručila je Mićićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić kaže da od Područne Privredne komore Istočno Sarajevo očekuje konkretne prijedloge šta je to što gradske i opštinske vlasti mogu da urade, kako bi se izazovima koje postoje u oblasti privrede izašlo u susret i to što brže riješilo.

On misli da će danas izaći sa zaključcima i konkretnim predlozima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović navodi da će razgovarati o privrednom okruženju, posebno o privrednim i energetskim izazovima u kakvim je sada Republika Srpska, okruženje i Evropa.

„Imaćemo pitanja o energetici, privredi, radnim mjestima, koje se isključivo ostvaruju kroz privredu. Vidjećemo kako lokalne zajednice mogu da odgovore tim izazovima i na koji način mogu kreirati svoje budžete i investicione aktivnosti, ali i aplicirati prema fondovima i šta će se dešavati sa Evropskom i Svjetskom bankom zbog povećanja kamata. Nadamo se da će svi okrenuti privrednim resursima“, istakao je on.

Jugović kaže da je u pitanju prvi sastanak sa kojeg će, nada se, izvući zaključke na osnovu kojih će raditi dalje, s obzirom na to da je Privredna komora Istočno Sarajevo učinila mnogo iskoraka i postala reprezentativna institucija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare