Memorijalni turniri u čast prvih dekana Medicinskog i Stomatološkog fakulteta

0

FOČA – Na sportskim terenima Medicinskog fakulteta u Foči održava se Prvi memorijalni turnir u malom fudbalu „Prof. dr Boriša Starović“, a iduće sedmice biće organizovan i Prvi memorijalni turnir u basketu „Prof. dr Olga Blagojević“.

Na turnirima učestvuju ekipe sa četiri studijska programa Medicinskog fakulteta, a organizator je Savez studenata u kojem ističu da na ovaj način žele da očuvaju sjećanje na osnivače i prve dekane Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Finale turnira u malom fudbalu je u ponedjeljak, 18. aprila, a istog dana je početak turnira u basketu.

Boriša Starović i Olga Blagojević predvodili su grupu profesora sa sarajevskog Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, koji su u ljeto 1993. godine u Foči uspostavili rad ova dva fakulteta.

Osim funkcije dekana Medicinskog fakulteta, Starović je od 2000. godine obavljao i funkciju rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te njen generalni sekretar i potpredsjednik.

Blagojevićeva je obavljala dužnost dekana Stomatološkog fakulteta u Foči, koji je kasnije postao odsjek Medicinskog fakulteta, od njegovo osnivanja do smrti.

Starović i Blagojevićeva preminuli su 2005. godine – Starović 16. maja, a Blagojevićeva 10. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare