Mehanizmi suzbijanja vršnjačkog nasilja ranije bili snažniji

0

Vršnjačko nasilje nije problem samo modernog vremena, samo su mehanizmi njegove kontrole i suzbijanja ranije bili snažniji, rekla je u subotu na Palama profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Biljana Milošević–Šošo.
„Danas postoje drugačiji oblici vršnjačkog nasilja i samim tim su i veći izazovi za njegovo sprečavanje i kontrolisanje. Zbog toga je veoma važno osnažiti svijest o stanju u društvu o ovom problemu, koji se mora sagledavati unutar konkretnog društvenog konteksta“, rekla je ona novinarima uoči javne tribine „Stop vršnjačkom nasilju“.

Prema njenim riječima, sprega svih faktora socijalizacije i mehanizama kontrole koji postoje u svakom društvu moraju da djeluju na jedinstven način, ukoliko se želi smanjiti stopa vršnjačkog nasilja u društvu.

Psiholog u Centru za mentalno zdravlje na Palama Vanja Tešanović ističe da u ovu ustanovu najčešće dolaze žrtve vršnjačkog nasilja, mada je veoma bitno uspostaviti kontakt i sa roditeljima nasilnika, jer i toj djeci treba stručna pomoć, ukoliko se nastoji problem vršnjačkog nasilja riješiti u cjelini.

„Imamo dosta slučajeva i vodimo evidenciju u Centru, ali nisam zadovoljna stepenom naše saradnje sa školama i roditeljima, jer se borba protiv vršnjačkog nasilja još vodi u pojedinačnim slučajevima“, upozorava Tešanovićeva.

Nastavnik engleskog jezika i nastavnik demokratije u osnovnim školama „Srbija“ i „Pale“ Slađana Klačar zalaže se za efikasniju interakciju pedagoškog osoblja i roditelja na planu prevencije, kontrole i sprečavanja vršnjačkog nasilja.

„Uloga porodice, kao osnovne ćelije društva, zaista je presudna na ovom planu, tim prije jer se konstantno suočavamo sa primjerima ‘zatvaranja očiju’ pred vršnjačkim nasiljem, bez obzira na to da li je nečije dijete žrtva ili nasilnik“, ističe Klačareva.

Tokom ovog skupa rečeno je da svaki čovjek u djetinjstvu iskusi neki vid nasilja, bilo da je onaj ko trpi nasilje, bilo da je svjedok ili čak u ulozi vršioca nasilja.

Nasilje je definisano kao svaki oblik ponašanja koji ima za cilj namjerno povređivanje ili nanošenje bola, bilo psihičkog, bilo fizičkog.

Organizatori ove, veoma posjećene tribine, bili su Edukativni centar „Big Ben“, u saradnji sa Omladinskim odborom Crvenog krsta u Palama i podršku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare